Вперше в історії: в Гаазі готують справу проти Росії за умисну тактику голоду в Маріуполі в 2022 році

Міжнародна судова система потребувала два роки, щоб зібрати необхідні дані та докази в незвичній справі проти Росії. Звинувачення полягає в тому, що росіяни застосували умисну тактику голоду під час 85-денної облоги українського міста. Жертвами стали звичайні цивільні люди. Про те, з якими складнощами стикаються юристи і чи є надія на те, що винних вдасться покарати, йдеться далі в статті.

Звіт про це надали юристи міжнародної організації Global Rights Compliance. Вони підготували його для Міжнародного кримінального суду міста Гаага. Головне, на що треба звернути увагу в документі, – це висновок про умисне спровокований голод в Маріуполі під час облоги, яка тривала 85 днів. 

З юридичної точки зору стратегія обмеження харчування і елементарних комунальних послуг прирівнюється до військового злочину. Проблема полягає в тому, що таких епізодів у сучасній історії давно не було, тому судова система виявилася практично неготовою до подібного. Отже, це – зовсім нова сфера міжнародного права, і на сьогоднішній день до відповідальності за це не притягнули жодного підозрюваного. Україна стане першим епізодом такого рівня. 

Масштаби трагедії

Було проведено масштабне дослідження, яке показало, що на першому етапі вторгнення загинуло десь 22 тис українців. До того ж маріупольці залишились без таких базових для виживання речей як вода, опалення квартир і будинків, електроенергія. Варто згадати, що погода в той період сягала -10 градусів морозу.

Атаку Росії по Маріуполю розподіляють на 4 фази:

  • обмеження води, газу, електрики;
  • атаки по гуманітарних місіях, які могли надати допомогу в харчуванні та базових потребах;
  • перешкоджання і відмова в евакуації. 

Було зруйновано більше 90% медзакладів міста і житлового фонду. Встановлено, що російське керівництво усвідомлювало: ціна захоплення міста – життя великої кількості цивільних маріупольців, і така тактика була ними затверджена.