Все важливе про Курську область і Суджу

6 серпня російські пропагандисти заявили про нібито рейд українських військ до Курської області РФ. Станом на 7 серпня “військкори” повідомляють про швидке просування українських сил, особливо в напрямку Суджі.

Заплутані Версії Подій

Росія припустилася комунікаційної помилки – не узгодила свої версії щодо цих подій. Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що російська влада Курської області та Міноборони Росії зробили суперечливі заяви. Губернатор Курської області Олексій Смирнов заявив про бої в прикордонних районах, тоді як Міноборони та ФСБ стверджували, що спроби “прориву” кордону були відбиті.

Непідтверджені Рейди та Відео

Першими на події відреагували блогери, ткож зʼявилися певні відео в соцмережах та новинних неофіційних пабліках. Деякі російські “блогери” повідомили, що 6 серпня українські війська здійснили серію рейдів через кордон. Геолокаційні кадри показують пошкоджену бронетехніку приблизно за сім кілометрів від кордону, але ISW не може підтвердити, чия це техніка. Міноборони Росії та чеченські спецназ “Ахмат” стверджували, що відбили рейди, але аналітики не можуть перевірити ці твердження.

Українські Війська в Курській Області

Телеграм-канали, які підтримують російську владу, стверджують, що українські війська увійшли до Курської області та закріпилися в прикордонній зоні. За різними даними, до Курської області зайшли один або два батальйони ЗСУ, і їх “неможливо вибити”.

Чому так важлива Суджа

Російські ресурси заявляють, що ціллю українських військ є місто Суджа, розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю. Контроль над Суджею дає Україні вогневий контроль над логістичними шляхами, важливою залізничною лінією та газопроводом, що постачає газ до Угорщини.

Реакція Росії

Російська авіація погрожує знищити Суджу, якщо її захоплять українські війська. Станом на 15:00 7 серпня “військкори” пишуть, що російське місто Суджа – під контролем України, але офіційного підтвердження з обох сторін немає. За інформацією російських джерел, ЗСУ зайняли три села в Суджанському районі та просунулися до передмістя Суджі.

Що каже українська сторона

Станом на 7 серпня українська сторона не коментує події в Курській області. Деякі джерела припускають, що мета операції – відтягнення російських військ з інших гарячих ділянок фронту або відвернення уваги від якоїсь іншої великої операції.

Евакуація Місцевих Жителів

Місцеві жителі власними силами почали евакуюютися з населених пунктів, де тривають бойові дії. З регіону виїхало кілька тисяч осіб, але вони скаржаться на відсутність допомоги з боку влади.

Реакція Путіна

Після тривалого мовчання, яке вже стало традиційним за останні роки у випадках важливих подій федерального масштабу, Володимир Путін зробив заяву про події в Курській області, назвавши їх “масштабною провокацією”. Він обіцяв підтримку Курській області та анонсував масований ракетний удар по Києву.

Ці події свідчать про серйозне загострення ситуації на російсько-українському кордоні та можливий масштабний наступ з обох сторін.