За крок від миру: лише одна країна не підтримала резолюцію про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС

Ця резолюція щодо негайного припинення вогню – шлях до стійкої стабілізації в регіоні. Проте, стабілізація вигідна не всім, що ще раз стало зрозуміло під час голосування за ухвалення резолюції: 14 членів Ради безпеки ООН підтримали пропозицію, в той час як один член став на іншу сторону. Що ж це за країна?

Вигнанець, якого не вигнали

Ніякого сюрпризу: питання про те, щоб виключити цього члена з Ради безпеки ООН, поставало вже неодноразово, а зовнішня політика цієї держа визнана найбільшою загрозою для світової безпеки на даний момент. Отже, це Росія. 

Відкрито проголосувати проти негайного припинення вогню її представник, звісно не може, бо це викликало б прямі вимоги до РФ обгрунтувати свою позицію. Тому Росія обмежилась тим, щоб утриматись. 

Сенс резолюції полягає в тому, що ізраїльська сторона прийняла пропозицію Президента США від 31 травня, в якій викладено пункти, виконання котрих обома сторонами конфлікту приведе до негайного припинення вогню. Тепер залишилось, щоб її підтримав ХАМАС, і саме для того, аби висловити офіційну позицію Радбезу ООН, потрібно затвердити резолюцію більшістю країн. 

Бути чи не бути

В цьому напрямку вже зроблено кілька кроків. Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд напряму звернулась до ХАМАС із закликом прийняти пропозицію щодо припинення вогню. Свідоцтвом серйозних намірів ООН є якраз вищезазначена резолюція. Як тільки її приймуть Ізраїль і ХАМАС, вогонь припиниться буквально в ту ж хвилину. 

Угода триетапна: 

  1. Звільнення заручників із Ізраїля (120 осіб, яких утримує ХАМАС), для чого бойові дії припиняться мінімум на 1,5 місяці. 
  2. Початок переговорів між двома сторонами.
  3. Остаточне припинення вогню з підписанням відповідних документів. 

Варто зазначити, що представник від Китайської Народної Республіки проголосував за резолюцію, але це не завадило йому розкритикувати її суть. Він знаходить текст “неоднозначним” і таким, що не висвітлює механізм виконання домовленостей.

Його можна було б звинуватити в приналежності до східної вісі політичного протистояння, якби майже те саме не заявляв і представник Ізраїля. Він ще додав, що можуть виникнути “безглузді і нескінченні переговори”, в яких Ізраїль брати участі не буде. Особливо дивно звучать ці слова з огляду на те, що Байден підкреслює: Ізраїль з готовністю прийняв цю пропозицію.