Курська операція: Україна прорахувалась?

Попри успішний наступ Збройних Сил України в Курській області, Росія не змінила свою стратегію та вирішила не перекидати війська з Донбасу на захист цього регіону. Це рішення демонструє пріоритетність для російського командування утримання своїх позицій на Донбасі, навіть у ситуації, коли їхні сили були несподівано атаковані в іншому регіоні.

Неочікуваний наступ ЗСУ

За інформацією джерел, російське військове командування було зненацька захоплене раптовим наступом українських сил у Курській області. Проте, хоча певні російські сили були відведені з України після вторгнення до Курської області, малоймовірно, що серед них були підрозділи, які воювали на передовій лінії фронту.

Очевидно, що українське командування прорахувалося. Першою думкою про реакцію Кремля на наступ є логічна відповідь стримувальними діями на Курщині: перекидання туди підрозділів військовослужбовців і техніки. Це мусило б різко змінити ситуацію на українських фронтах, що допомогло б ЗСУ досягнути успіхів.

Хто кого переграв

Але війна – це мистецтво діяти не так, як очікує противник, і Росія на цьому продемонструвала дуже виважений підхід. Відмова від укріплення Курщини викликала одразу кілька негативних наслідків для України:

  • лінія фронтів значно збільшилась;
  • там задіяно багато підрозділів і техніки;
  • це ще більше послабило армію на Донецькому і Запорізькому напрямках.

Втрата контролю України над Покровськом, яка ось-ось станеться, фактично відкриє російській армії шлях до захоплення Дніпра та Запоріжжя. Заради цієї мети Кремль погоджується на втрату Курщини, тим більше, що втримати захоплене українській армії навряд чи вдасться. Як прокоментували це представники російської влади, спочатку в пріорітеті – захоплення Донецької і Запорізької областей на 100%, а вже потім – повернення територій в Курській області. І логіка в такому підході дійсно є.

У світі обіцянок

Паралельно ситуація погіршується тим, що НАТО не виконує вчасно свої обіцянки щодо поставок озброєння, які були заплановані і затверджені під час липневого саміту. Свої дії українська армія розробляє, вуиходячи з того ресурсу, який планується отримати. І недотримання термінів поставок, по суті, призвело до того, що наступ на Курщині не приніс результатів, які планувалися. Військовослужбовці на Донецькому напрямку особливо скаржаться на брак зброї та снарядів.

Однак, сказати, що ефекту від Курської операції для України зовсім немає, теж не можна. Насправді це стало серйозним ударом для російського суспільства і підірвало авторитет як самої армії, так і Путіна особисто.

Евакуація населення з Курської області

Жителі Курської області Росії, незважаючи на погіршення безпекової ситуації, масово не евакуюються на тимчасово окуповані території Запорізької області. Проте відомі поодинокі випадки переселення. Влада Курської області оголосила обов’язкову евакуацію всього прикордонного Глушківського району, що свідчить про серйозність ситуації на кордоні з Україною.