Летаргічний сон Європи, який загрожує Україні знищенням

Німеччина і Франція, які є провідними країнами в ЄС, не виконують своїх зобов’язань щодо підтримки України. Сьогодні ініціативу в політиці щодо України повинні взяти на себе інші європейські країни, оскільки ситуація стає дедалі складнішою. Українські військові стикаються з все більшими проблемами, навіть попри наступ на російську територію до Курська. Ці труднощі ускладнюються загрозою скорочення західної допомоги, що може мати серйозні наслідки для Києва.

Погані новини з Німеччини

Одним із ключових донорів для України є Німеччина, яка поступається лише США за обсягом допомоги. Проте зараз з Берліна надходять погані новини. Канцлер Олаф Шольц доручив тимчасово зупинити подальшу військову допомогу Україні, що викликає занепокоєння щодо майбутньої підтримки. Це рішення базується на прагненні перерахувати доходи від заморожених російських активів, проте воно ставить під сумнів готовність Німеччини підтримувати Україну.

Невизначеність у США

Щодо США, то ситуація залишається непередбачуваною до наступних виборів. Підтримка України залежить від результатів виборів, і якщо Дональд Трамп переможе, це може призвести до швидкого припинення вогню на умовах, що будуть несприятливими для України. Навіть якщо до влади прийде Камала Гарріс, її політика щодо України залишається під питанням.

Вбивча тиша

Європейський Союз, попри серйозність ситуації, здається, перебуває у стані бездіяльності. Під час літа в Брюсселі, штаб-квартирі ЄС, панує тиша, і здається, що всі перебувають у “літньому сні”. Це дуже контрастує з амбіціями ЄС бути геополітичним актором, адже сьогоднішні обставини потребують активної і стратегічної відповіді.

Європейська ініціатива в 2022 році

На початку війни в Україні в 2022 році ЄС продемонстрував здатність діяти швидко і рішуче. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн ініціювала низку заходів, таких як створення агенції з фінансування військової допомоги Києву та запровадження санкцій проти Росії. Однак зараз, коли ситуація знову стає критичною, ЄС потребує нової хвилі ініціатив.

Потрібна нова коаліція для підтримки України

Сьогодні Європа потребує нової хвилі саморефлексії. Ініціатива більше не може чекати на Францію та Німеччину, які, здається, втратили лідерські позиції. Замість цього Урсула фон дер Ляєн, маючи новий мандат, може знайти нових союзників серед Польщі, Скандинавії, Фінляндії, Балтійських країн, а також Великобританії. Ця коаліція може розробити довгострокову стратегію підтримки України, адже чекання може мати дуже ризиковані наслідки.