На яких засадах бути миру в Україні: пропозиції від Макрона до Китаю (частина перша)

У різних політиків і країн з’являються свої ідеї для мирного завершення війни в Україні. Хтось прагне зміцнити свій міжнародний авторитет, хтось хоче справити враження на свою аудиторію. Серед цих планів є пропозиції президента Франції Еммануеля Макрона, прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, екс-президента США Дональда Трампа та китайських дипломатів. Водночас президент України Володимир Зеленський продовжує наполягати на своїй “формулі миру”, хоча його риторика стала менш різкою.

Плани для України

На тлі російської агресії проти України з’являються різні ініціативи щодо припинення конфлікту. Президент Зеленський заявив, що Україна розробляє детальний мирний план, який має бути готовий до кінця року. Після саміту миру Київ працює над трьома конкретними планами, що стосуються:

  • енергетики;
  • продовольчої безпеки;
  • обміну полоненими.

Ці плани стануть основою для обговорення з міжнародними партнерами.Українську формулу миру” було представлено восени 2022 року під час саміту “Великої двадцятки” в Індонезії. План включає 10 пунктів, але через затримку західної допомоги та російський наступ на Харківщині риторика Зеленського стала менш різкою. Наприкінці червня 2024 року Зеленський навіть припустив можливість переговорів із Росією за моделлю тристороннього договору з посередниками, як це було з “зерновим” коридором.

Відповідь Росії

Росія категорично відмовляється обговорювати пропозиції України. Глава російського МЗС Сергій Лавров заявляє, що Росія готова до переговорів, але в Україні та на Заході “немає з ким розмовляти”. Путін звинувачує Київ у зриві мирних домовленостей і демонструє документи, нібито підписані українською владою після переговорів у Стамбулі.

Позиція Білорусі

Білорусь стала першим майданчиком для переговорів з Росією у лютому 2022 року, але безрезультатно. Олександр Лукашенко неодноразово змінював свою позицію щодо російського вторгнення. Спочатку він звинувачував Київ, потім заперечував будь-яку причетність. У березні 2023 року він запропонував припинити бойові дії та оголосити перемир’я, а у квітні заявив про бажання брати участь у мирних переговорах.

Турецька позиція

Туреччина стала другим майданчиком для переговорів між Україною та Росією у березні 2022 року, але безрезультатно. У 2023 році Туреччина пропонувала свої “мирні пропозиції”, які передбачали замороження бойових дій, а не їх завершення. Ці пропозиції були відхилені українською владою.

Мирні плани 2023 року

2023 рік був урожайним на мирні плани для України. Дружні до Росії країни пропонували свої бачення завершення війни на умовах Москви. Африканські лідери представили свій план, що включав відведення російських військ і призупинення ордера Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна. Китай також представив свій план із 12 пунктів, який більше нагадував пропозицію про замороження конфлікту.

Французькі ініціативи

Президент Франції Еммануель Макрон має свою особливу думку щодо миру в Україні. На початку вторгнення він пропонував Зеленському поступитися частиною територій заради миру з Росією. Макрон закликав не принижувати Росію після війни та пропонував посередництво Китаю. Втім, Макрон підтримує “формулу миру” Зеленського, яка передбачає повне виведення російських військ з усієї української території, включно з Кримом.