На яких засадах бути миру в Україні: пропозиції від Макрона до Китаю (частина друга)

У різних політиків і країн з’являються свої ідеї для мирного завершення війни в Україні. Хтось прагне зміцнити свій міжнародний авторитет, хтось хоче справити враження на свою аудиторію. Серед цих планів є пропозиції президента Франції Еммануеля Макрона, прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, екс-президента США Дональда Трампа та китайських дипломатів. Водночас президент України Володимир Зеленський продовжує наполягати на своїй “формулі миру”, хоча його риторика стала менш різкою.

Зеленський і Трамп на зв’язку

Президент України Володимир Зеленський поділився, що має контакти з командою Дональда Трампа, кандидата в президенти США. Він розповів, що Трамп був настільки відкритий до обговорень, що навіть дав свій особистий номер телефону для зв’язку.

Зеленський також зазначив, що в липні українські офіційні особи контактували з командами інших кандидатів у президенти США, зокрема Камали Гарріс. Цю інформацію він розкрив в інтерв’ю японській державній телерадіокомпанії NHK, підкресливши, що Трамп був готовий до обговорення будь-яких питань.

Трамп, своєю чергою, прокоментував свою телефонну розмову із Зеленським, яка відбулася 20 липня. В інтерв’ю каналу Fox News Трамп розповів, що наголосив на необхідності завершення війни в Україні, додавши, що розмова була конструктивною. Він також висловив своє бачення російської армії, назвавши її “військовою машиною” з великим досвідом ведення війн, згадавши перемоги над Гітлером і Наполеоном.

Варто зазначити, що перемога Радянського Союзу над Нацистською Німеччиною була досягнута за значної допомоги союзників, особливо США. Трамп також звинуватив чинного президента США Джо Байдена у тому, що він допустив повномасштабне вторгнення РФ в Україну, стверджуючи, що це можна було легко запобігти. Він висловив упевненість, що президент Путін ніколи б не наважився на такі дії за іншого керівництва США.

План Бразилії і Китаю

Ще один план для припинення російсько-української війни був погоджений під час зустрічі очільника МЗС Китаю Ван Ї і головного радника президента Бразилії Селсо Аморіма в Пекіні 23 травня 2024 року. За повідомленням Міністерства закордонних справ Китаю, цей план містить менше пунктів, ніж оригінальний китайський план, представлений у лютому 2023 року. Основні моменти включають:

  • Заклики до деескалації та утримання від роздмухування конфлікту.
  • Акцент на переговорах як єдиному життєздатному рішенні кризи.
  • Заклики до запобігання гуманітарній кризі, захисту цивільного населення і обміну полоненими.
  • Запобігання розповсюдженню ядерної зброї та захисту атомних електростанцій.
  • Захист стабільності глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів постачання.

Порівняно з китайським планом є такі відмінності:

  • зник пункт про сприяння експорту зерна, оскільки Україна забезпечила безпеку судноплавства в Чорному морі, відігнавши російський флот;
  • пункт про скасування “односторонніх санкцій” трансформувався в заклик до міжнародного співробітництва в сфері енергетики, валюти, фінансів, торгівлі, продовольчої безпеки та безпеки критичної інфраструктури, включаючи нафто- і газопроводи та волоконно-оптичні мережі;
  • пункт про відмову від “менталітету холодної війни” перетворився на заклик протидіяти поділу світу на ізольовані політичні або економічні групи.

Читайте першу частину циклу “На яких засадах бути миру в Україні: пропозиції від Макрона до Китаю ” тут: