Нічого святого: масований удар по Україні з особливою цинічністю

Зранку 8 липня Росія здійснила чергову масовану атаку по Україні, внаслідок якої відомо про кілька десятків загиблих в Києві, Дніпрі, Кривому Розі, Покровську. Точна кількість жертв ще не уточнюється, оскільки розбори завалів тривають. Але є і щось нове в цій атаці, що робить її не схожою на попередні – особлива жорстокість, адже ціллю стала головна дитяча лікарня країни “Охматдит” разом з маленькими пацієнтами, які лікувалися в ній.

Лікарня до атаки

Лікарня до атаки

Діти, але чужі

Саме сюди на лікування потрапляють найменші пацієнти, які потребують особливої допомоги. Також тут зконцентровані кращі фахівці і найсучасніше обладнання. Кожен рік силами “Охматдиту” вдавалося врятувати тисячі дитячих життів. Проте Росія посягнула на цю можливість одним ударом. Під час удару хірурги якраз виконували операцію над маленьким пацієнтом.

Атака прийшлась по корпусу, де розташовано відділення діалізу. Саме тут діти отримували очищення крові при нирковій недостатності. Також пошкоджені реанімаційне, операційне та онкологічне відділення. Багато з пацієнтів тут були підключені до систем ШВЛ, подачі кисню. Саме тому в перші хвилини постала термінова проблема перемістити їх туди, де їм зможуть відновити надання цих першочергових і життєво необхідних потреб. 

На фото: онкохворі діти та діти з іншими важкими захворюваннями чекають біля вцілілого корпусу на допомогу після атаки

Росія попередньо прокоментувала влучання (хоч зробили це не перші особи держави або військове керівництво). Там стверджують, що ракета потрапила в технічну будівлю, а справжньою метою був корпус, де під прикриттям дітей нібито лікують поранених військових. При цьому в коментарях до фото і відео з місця подій росіяни шкодують, що снаряд не потрапив у основний корпус, де на лікуванні перебуває ще більше дітей. 

Уточнені дані: офіційно Москва вже відреагувала на те, що відбулося. Тут заявили, що атакували виключно військові обʼєкти, а всі ушкодження цивільної інфраструктури і житлових будинків – наслідки дій українського ППО. Заяви українських лідерів з приводу того, що відбулося, вони назвали “істериками”.

Цинічність даної атаки полягає в тому, що в Росії сьогодні відзначають День родини, під час котрого багато офіційних осіб виступає із заявами про те, що родина і діти – найголовніша цінність у житті. 

Що відомо про жертви

Було атаковано чотири міста України. На даний момент відомо про таку кількість жертв:

  • Київ – 15 загиблих, 37 поранених;
  • Дніпро – 1 загиблий, 12 поранених;
  • Покровськ – 3 загиблих, кількість постраждалих встановлюється;
  • Кривий Ріг – 10 загиблих, 47 людей постраждало, 9 з них – у важкому стані.

Кількість постраждалих збільшуватиметься щонайменше добу, доки триватимуть ліквідаційні і рятувальні роботи. 

Мовою політики

Обстріл України дуже показовий, він є реакцією одразу на кілька факторів:

  • Звідусіль посилилися очікування щодо початку переговорного процесу між Україною і Росією. Чим сильніший терор чинитиме російська армія, тим потужнішою буде її позиція в цьому процесі. З цієї ж причини на фронтах відбувається погіршення ситуації для української сторони, бо в разі початку переговорів питання постане про окуповані на той момент території. Отже, першочергова задача – захопити якомога більше будь-якими жертвами. 
  • 9 липня у Вашингтоні розпочинається саміт НАТО, напередодні котрого багато політиків західного блоку висловили підтримку щодо члентсва України в Альянсі. Росія намагатиметься продемонструвати, що вразлива країна – це прямий шлях до подальшої конфронтації. 

З цих двох причин найближчими днями очікують погіршення ситуації і активних обстрілів.