Примусовій евакуації з Покровська бути?: треба вивезти понад 4 тис дітей

У Покровській громаді Донецької області залишилося близько чотирьох тисяч дітей, яких можна евакуювати протягом одного-двох тижнів. Таку інформацію озвучив очільник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк під час національного телемарафону 19 серпня.

Чисельність дітей і темпи евакуації

До початку повномасштабного вторгнення в Покровській громаді налічувалося понад 13 тисяч дітей. На сьогодні в громаді залишається 4 тисячі 83 дитини, які проживають у 1 тисячі 538 родинах. Сергій Добряк зазначив, що за умов скоординованої роботи можливо евакуювати всіх дітей протягом одного-двох тижнів.

Участь місцевих шахт і активізація евакуації

До процесу евакуації залучено місцеве шахтоуправління, яке також планово вивозить сім’ї своїх співробітників. Очільник міськадміністрації також повідомив, що останнім часом жителі громади почали активніше евакуюватися з власної ініціативи. Якщо ще тиждень тому в середньому виїжджало 500-540 осіб на місяць, то за останній тиждень громаду залишило понад 2 тисячі осіб. На сьогодні темпи евакуації досягають 500-600 осіб на добу, і ця динаміка продовжує зростати.

Напрямки евакуації та умови життя в громаді

Евакуйовані жителі громади переїжджають до Рівненської, Полтавської та Львівської областей, використовуючи потяги, автобуси та особистий транспорт. Попри складну ситуацію, гуманітарна обстановка в громаді залишається на задовільному рівні. Є вода, світло, газопостачання, працюють банківські установи та служби соціального захисту. Однак, як зазначив Добряк, бізнес починає скорочувати свою активність, великі магазини поступово закриваються. Втім, усі необхідні сервіси в місті та громаді поки що функціонують.