Український легіон в Польщі: що це таке і навіщо він потрібен?

Про те, що такий легіон створюють, остаточно стало відомо 8 липня, коли Президент України Зеленський і Премʼєр Польщі Туск підписали угоду про безпеку. Але багатьом досі не зрозуміло, в чому його особливість і що він дає Україні. Давайте разом розберемося в нюансах.

Особливості батальону

Згідно з документом це буде виключно добровольчий батальйон, в який за власним бажанням можуть вступити громадяни України, які зараз перебувають на постійній основі в Польщі. Кілька тисяч українців зареєструвалися для участі в призові ще до відкриття призову, а за пару днів після початку офіційного рекрутингу стало зрозуміло: проект вдалий.

Головні особливості легіону наступні:

  • Підрозділи після підготовки будут долучатися до Сил оборони України.
  • Підготовка і навчання вестимуться повністю на території Польщі.
  • Екіпірування здійснюватиметься повністю за рахунок партнерів України. 
  • Після ротації добровольці українського легіону гарантовано повернуться на територію Польщі. 

Все це офіційно вказано в додаткових положеннях до угоди про безпеку.

Реакція добровольців

Виявилось, що дійсно достатня кількість осіб, які мають українське громадянство, але перебувають довгий час в Польщі, готові йти і служити, але раніше їх зупиняли два фактори:

  • страх занадто швидкого навчання, після якого військовослужбовець потрапляє на фронт, не маючи належних навичок і знань;
  • відсутність сучасного екіпірування, яке значно знижує вірогідність травм і поранень.

За допомогою цієї ініціативи обидві проблеми будуть повністю вирішені. На саміті у Вашингтоні представник Варшави Сікорський розповів, що навчання проводитимуть на базі польських учбових центрів, які раніше вже підготовили близько 20 тис українських військовослужбовців. 

Зараз триває робота над тим, щоб втілити таку ініціативу і відносно українців, які перебувають в інших європейських країнах. В такому разі вони теж проходили б навчання в Польщі на тих самих базах. На думку польської влади, це була б чудова інвестиція в безпеку Європи, яка забезпечила Україну ще кількома батальйонами мотивованих добровольців.