Частина українських F-16, які нададуть партнери, не можна буде використовувати в Україні  

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що близько третини українських винищувачів F-16 буде базуватися за кордоном. Вони залишатимуться в центрах підготовки наших пілотів та авіаційного персоналу. Існують певні обмеження щодо можливості освоювати нові літаки, адже робота на західних літаках складніша, ніж на радянських. Проте Україна демонструє дуже хороші результати в цьому напрямку.

Наприклад, Румунія купила 30 F-16 у Норвегії ще в листопаді 2021 року, але почала отримувати їх лише навесні цього року. Румуни заплатили за літаки, які не були потрібні, і чекали два роки, а зараз вони лише навчаються на них літати.

Великий мінус полягає в тому, що наші літаки, які будуть за кордоном, не зможуть оперативно вилітати на бойові завдання біля лінії фронту. Наприклад, основний хаб в аеропорту Жешув знаходиться приблизно за тисячу кілометрів від лінії фронту, що занадто далеко. Літаки спалять все паливо, поки туди долетять. Аеродроми в Польщі чи Румунії розташовані ще далі. Бойовий радіус дії F-16 складає близько 500-600 кілометрів, тому бойові польоти з сусідніх країн технічно неможливі.

Тоді навіщо

Виникає логічне питання: навіщо тоді вони взагалі потрібні Україні? Начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов зазначив, що ці літаки будуть використовуватись в двох напрямках:

  • як резерв, заміна для інших літаків, які будуть відправлятися на технічне обслуговування;
  • на випадок втрати літаків. 

Ремонт та обслуговування літаків необхідно проводити після кожних 400 льотних годин, що в ідеальному випадку відбувається кожні півроку. Ігнорування цього може призвести до ситуації, як в Іраку, де в 2021 році жоден з 30 F-16 не літав під час боротьби з ІДІЛ.

Безпека на першому місці

Стандартом обслуговування F-16 є підтримання 70% парку у робочому стані, але Україні доведеться тримати цей показник на рівні 100%. Також виникає потреба тримати літаки в резерві через дефіцит ППО в Україні. Аеродром, де вони базуватимуться, має бути добре захищеним.

Чотири країни підтвердили плани передати Україні американські винищувачі F-16. Для зміни ситуації на полі бою та здобуття переваги в повітрі, Україні недостатньо лише західних винищувачів F-16. Потрібен цілісний комплекс, що включає засоби РЕБ, системи ППО та інші засоби, як пояснив начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.