Чи змінять щось отримані Україною F-16 у війні

Україна просила про F-16 – сучасні західні винищувачі – практично з першого дня війни. У липні 2024 року з’явилися новини про можливу передачу цих літаків. Процес їх надходження зайняв майже півтора року. Вони працюватимуть разом із західними ракетними комплексами “земля-повітря”, такими як Patriot і NASAMS, які вже є в України.

Що передувало

Шлях винищувачів F-16 до України був складним і довгим, з багатьма перешкодами:

  • затримки
  • питання запчастин
  • мовний барʼєр між українськими пілотами та іноземними інструкторами
  • недостатня кількість злітно-посадкових смуг, вразливих для російських атак

Загалом F-16 погодилися передати чотири країни:

  • Нідерланди (42 літаки, частина з них навчальні)
  • Данія (19 одиниць)
  • Бельгія (30 винищувачів F-16 до 2028 року)
  • Норвегія (6 літаків F-16)

Точна кількість переданих літаків наразі невідома.

Що кажуть у США

Нідерланди та Данія спільно зі США інформували, що перебувають у процесі передачі винищувачів F-16 Україні. Українські пілоти розпочнуть літати на них вже цього літа. Перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 у США та вирушила до Європи для додаткової підготовки. Офіційний представник Білого дому Джон Кірбі не підтвердив інформацію про передачу винищувачів, зазначивши, що відповідно до планів, вони мають бути прийняті на озброєння до кінця літа.

Виконання бойових завдань F-16 в Україні

Британське видання The Telegraph повідомляє, що західні літаки вже використовуються для бойових вильотів в Україні, зокрема для протиповітряної оборони. Офіційний Київ поки що не підтвердив цю інформацію.

Позиція офіційного Києва

Київ поки не підтвердив і не спростував інформацію про отримання винищувачів F-16. Деякі союзники вже активно обговорюють це у соцмережах. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не буде офіційно підтверджувати цю інформацію.

Реакція Росії

Російська влада агресивно відреагувала на інформацію про передачу західних винищувачів Україні. Секретар Ради безпеки Дмитро Медведєв заявив про підвищення ризиків “ядерного апокаліпсису”. Президент РФ Володимир Путін назвав винищувачі “легітимною ціллю” для російської армії.

Чи змінять F-16 ситуацію на фронті

Українці покладають великі надії на F-16, оскільки ці літаки можуть збивати крилаті ракети та посилити протиповітряну оборону. Проте є проблеми з кількістю систем Patriot і ракет до них. Американські чиновники зазначають, що F-16 навряд чи дадуть вирішальну перевагу через потужну ППО Росії. Частину переданих літаків триматимуть на закордонних авіабазах для їхнього захисту.