Міфи про великого та жахливого Путіна: частина четверта

Протягом 24 років постать першої особи Росії настільки щільно вкрилася міфами та уявленнями, що дуже складно відокремити вигадки від правди. Через це багато хто дійсно вважає, що найкращого геостратега, ніж цього великого чиновника, в РФ просто не існує. Давайте в рамках нашого циклу статей розглянемо, що зі стійких стереотипів – правда, а що – пустка.

Рятівник Росії від розвалу країнами Заходу

Застпереження, яке з кожним роком набирає обертів, полягає в тому, що якщо Путін піде зі своєї посади, то Захід миттєво розвалить Росію. І тільки нинішній старий-новий Президент – гарантія того, що це не вдасться, оскільки лише він здатний протистояти цьому підступному плану.

Спочатку знову давайте приймемо найцинічнішу точку зору: якби якийсь “колективна Захід” (якого насправді не існує) дійсно так мріяв розірвати Росію на шматки, то чому вони не зробили цього в 1991 році, коли СРСР розпався? Тоді для цього був саме час: країну не просто можна було розколоти, вона сама розпадалася жахливими темпами.

Усі ідеальні умови для цього були:

  • Росія була сильно ослаблена;
  • влада була нестійкою;
  • економіка знаходилася в жалюгідному стані.

Але чомуось ніхто з Заходу не скористався цією можливістю, а навіть допомагали Росії залишитися і утриматися від остаточного краху.

Після початку Путінської великої війни в 2022 році Росія також опинилася в дуже вразливому положенні: армія була повністю зайнята на території України, отже, її можна було атакувати практично без опору, бо Москва програє або там, або там (або навіть і там, і там одночасно, що найбільш імовірно). І оскільки війна в Україні, як запевняли росіян, була повністю спровокована Заходом, то поразка Росії на будь-якому з цих фронтів була би як найкраще для західних ворогів. Логічно?

Проте чомуось ніхто з Заходу не прийшов у цей ідеальний момент розколювати Росію. І найулюбленіший аргумент про ядерну зброю тут не працює: вона у Росії була і є, і нападати на Росію Заходу взагалі не вигідно. І це не залежить від наявності Путіна, це факт, який потрібно просто усвідомити.

Ідемо далі. Якщо Захід настільки сильно мріє про розпад РФ, як стверджує нинішній Президент, то навіщо Путін ще недавно намагався співпрацювати з цим Заходом? І причому не лише він, а й Медведєв. Не так давно вони називали Європу головним партнером Росії, а саму Росію – невід’ємною частиною Європи. Медведєв навіть анонсував створення “дорожньої карти” для отримання безвізового режиму з ЄС, до якої були залучені також Франція і Німеччина. Може кремлівські мужі знову помилилися у своїх очікуваннях? Або їх знову обдурили?

І це ще не все: вони запрошували американських президентів до себе в гості, намагалися з ними якщо не дружити, то хоча б співпрацювати. Тобто, коли політикам зручно, то і Європа, і США – наші друзі і партнери, а коли Росія перестала мати справу з Заходом через розпочату нею війну, ці країни раптово стали ворогами, які всі ці роки готували підступні плани щодо руйнування великої і міцної країни.

Насправді всі ці казки про загрозливий Захід потрібні Путіну для того, щоб виправдати свою необхідність: адже, якщо він – єдиний, хто може врятувати країну від негайного розпаду, то замінювати його на іншого Президента і насправді небезпечно. Ось цей політик і намагається всіма силами просувати наратив у маси і робити з себе спасителя Росії і всіх росіян.

По суті, які ж є докази того, що Захід дійсно хоче розвалити Росію? (окрім слів самого Путіна і його команди, звичайно). План Даллеса, який виявився фальшивкою? Прочитані придворними екстрасенсами думки американського госсекретаря Мадлен Олбрайт? (Це дійсно показували по російському телебаченню, і не лише на “жовтих”, але і на досить серйозних каналах).

Докази того, що Захід ненавидить і мріє розвалити Росію протягом тривалих років створює сам Путін і його пропагандисти. Адже наявність зовнішнього страшного ворога, який несе прямо-таки екзистенційну загрозу, допомагає згуртувати суспільство під владою автократа. Такий прийом працював на протягом довгих століть, про що знає будь-хто, хто вивчає історію (не альтернативну її версію, яка не відповідає реальності і активно “проповідується” в Росії, а реальні історичні факти). І зараз цей прийом з зовнішнім ворогом експлуатують на повну катушку, паралельно “відрізаючи” людей від правдивої інформації, щоб убезпечити себе від незручних питань.

Ось чому Путін так старається, згуртовує народ. І тепер ви самі можете зробити висновок, чи варто вірити в те, що Захід без Путіна в два рахунки розвалить Росію, чи ні.

Читайте інші статті циклу “Міфи про великого та жахливого Путіна”:

“Частина перша: Якщо не він, то хто? https://eaukraine.eu/politics/%d0%bc%d1%96%d1%84%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%96-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%87/

“Частина друга: Путін – сильна рука та міцний лідер” https://eaukraine.eu/politics/%d0%bc%d1%96%d1%84%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%96-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%87-2/

“Частина третя: Путін – великий геостратег” https://eaukraine.eu/politics/%d0%bc%d1%96%d1%84%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%96-%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%87/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *