Земля в Україні стає дорожчою: чим зумовлений парадокс

Здається неймовірним той факт, що в країні, де активно проходять воєнні дії, збільшується ціна на землю. Проте, це так. Така динаміка стосується земель сільськогосподарського призначення. Чим це зумовлено і чи буде зберігатися тенденція надалі?

Значне зростання за офіційними даними спостерігається в період першого кварталу поточного року. Різниця склала 11,2%. Паралельно з цим капіталізація ринку зросла на 202,5 млрд грн. 

Така тенденція лише на перший погляд може здатися дивною, але аналіз показує, що вона закономірна. Основними є три причини:

  • Земля в Україні, яку можна використовувати для сільського господарства, є уже високоякісною з великим ресурсом для швидкого виходу на прибуткову платформу після придбання. За перші роки війни потенційні покупці трохи призупинили активність купівлі-продажу, тому ціни знизились. З точки зору бізнесу саме зараз настав ідеальний час для подібних операцій, коли ціни ще не виросли остаточно, але настрої підприємців і підвищення попиту вже встигло відобразитись на формування цін. 
  • Зменшення кількості придатних земель. Оскільки дуже велика частина орних земель зараз окупована або замінована, то автоматично кожен гектар з тих, які можна використовувати, закономірно зростає в ціні.
  • Остання причина скоріше девальвує дві перші. Подорожчання, яке можна побачити на ринку землі, також повʼязане із падінням курсу гривні щодо стійких валют. Особливо цей процес поглиблюватиметься через руйнацію енергосистеми України через російські обстріли. 

Очевидно, що для успішного бізнесу потрібне і паливо, і електроенергія. Тому ряд аналітиків вважають: негативні фактори можуть скоро знову знизити ціни на землю. Але на даний момент статистика однозначна: за період січень-березень кількість угод купівлі-продажу земель сільгосппризначення збільшилась на 7% порівняно з попереднім кварталом. 

Зазначається: кількість угод купівлі-продажу земель сільгосппризначення за цей період збільшилася на 7%. Ціна за 1 га з 37,7 тис грн зросла до 42 тис грн. Отже, сказати, що ця галузь в Україні зараз перебуває в глибокій кризі, не можна. Скоріше, почалося поступове відновлення.