Нарешті реальні кроки: США нададуть Україні всі системи Patriot, які готували для третіх країн

США терміново призупинять усі замовлення від інших країн на системи ППО Patriot та ракети-перехоплювачі до них, щоб скерувати всі наявні системи до України. Про це повідомило видання Financial Times. Очікується, що офіційне оголошення про це рішення буде зроблено 20 червня. 

Обіцяли – виконують

Це рішення прийняте після того, як президент Джо Байден під час візиту до Італії минулого тижня заявив, що США зобов’язалися постачати Україні додаткові системи ППО, зокрема батареї Patriot.

Зараз невідомо, як довго Швейцарії доведеться чекати на свої замовлення, але очевидно, що світовий попит значно перевищує потужності виробництва керованих ракет Patriot. Офіційне повідомлення про рішення США очікується найближчим часом. Зрозуміло, що час очікування  – це не пару місяців, а значно довше. 

Справи поточні

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, зазначивши, що рішення підтримали 239 депутатів.

Раніше міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) висловило підтримку планам України щодо добудови атомних блоків на Хмельницькій АЕС. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що агентство перебуває в контакті з міністром енергетики України Германом Галущенком і директором “Енергоатому” Петром Котіним для обговорення можливостей підтримки цих планів.