Росія “дістала з кишені” “Ярс”: чи наважиться Кремль на ядерний удар?

Останнім часом Кремль знову повернувся до тактики залякування ядерною зброєю. 7 жовтня російські ЗМІ повідомили про виведення на бойове чергування ракетного комплексу стратегічного призначення “Ярс”, здатного нести ядерну зброю.

Можливі масштаби ураження

Цей крок викликає занепокоєння, адже дальність польоту ракет “Ярс” досягає 11 тисяч кілометрів, а його потужність еквівалентна мільйону тонн вибухівки. Такий заряд може знищити ціле невелике місто, що нагнітає напругу як у суспільстві, так і серед міжнародних лідерів.

Ймовірна ціль

Одне з головних питань полягає в тому, по території якої саме країни Росія могла б застосувати ядерну зброю. Очевидно, що це не був бия Євросоюз, адже таким чином Кремль підписав би собі практично смертний вирок. Москва не настільки безглузда у своїй агресії. Тому в разі використання з впевненістю можна сказати, що обʼєктом була б саме Україна. І тому є цілком обʼєктивні причини.

Адже світова спільнота вже неодноразово довела, що не розглядає агресію по Україні так само, як і атаки по іншим європейським державам. Тому навіть після ядерного удару слідувала б та сама риторика про те, як слід правильно і обережно реагувати на такі дії, щоб запобігти подальшій ескалації.

Але чи є реальна загроза того, що Росія дійсно застосує ядерну зброю?

З однієї сторони

Кремль уже неодноразово натякав на можливість використання ядерної зброї, особливо у контексті війни з Україною. Сергій Лавров, міністр закордонних справ РФ, в серпні 2024 року зазначив, що російська ядерна доктрина “уточнюється” і що це добре відомо західним політикам.

І хоча це може бути черговою спробою залякування, не варто забувати, що Росія дійсно активно оновлює та тестує свої ядерні сили, зокрема комплекс “Ярс”. Деякі аналітики вважають, що у випадку серйозної військової поразки або якщо російське керівництво відчує загрозу для своєї влади, вони можуть розглянути застосування тактичної ядерної зброї як засіб утримання контролю.

З іншої сторони

Проте міжнародні експерти, зокрема Курт Волкер, посол та колишній спецпредставник США з питань України, вважають, що лякати світ ядерними ударами – це частина російської тактики психологічного тиску. Водночас більшість аналітиків погоджуються, що в Кремлі чудово розуміють наслідки такого кроку. Удар у відповідь від США чи НАТО може призвести до повної руйнації російської державності.

Також важливо зазначити, що Росія, незважаючи на свою агресивну риторику, все ще намагається уникати прямих конфліктів із Заходом, оскільки це означатиме гарантоване знищення.

Що далі?

Попри те, що загроза ядерного удару з боку Росії залишається реалістичною в їхній риториці, використання ядерної зброї все ще вважається малоймовірним через непередбачувані наслідки. Міжнародні партнери, такі як США і Європейський Союз, продовжують стримувати Росію через дипломатію та санкції. Але чи вистачить цього для запобігання більш серйозним діям?