Режисер відкиття Олімпіади в Парижі пояснив сценарний задум

Режисер церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор у Парижі Тома Жоллі відкинув нещодавню критику щодо його чотиригодинного шоу, в якому брали участь дрег-артисти. Він наполягає, що вистава була задумана для створення атмосфери любові та терпимості.

По-перше, треба розуміти поняття “дрег”. Це означає надмірну маскулінність, жіночність або інші форми вираження статі. Дрег-королева – це той, хто зображує жіночність (зазвичай чоловік), а дрег-король – це хтось, хто зображує маскулінність (зазвичай жінка).

Незвичайне місце проведення

Церемонія проходила на берегах Сени, неподалік таких знакових місць, як острів Сіте, собор Нотр-Дам, Лувр, сад Тюїльрі та Ейфелева вежа. Вперше літня Олімпіада відкрилася за межами головного стадіону змагань.

Заперечення обвинувачень

Жоллі спростував твердження, що сцена з майже оголеним актором була натхненна фрескою Леонардо да Вінчі “Тайна вечеря”. Деякі католицькі групи та французькі єпископи засудили цей епізод, вважаючи його насмішкою над християнством. Критика зосередилася на сцені з танцівниками, дрег-квін і діджеєм у позах, що нагадують “Тайну вечерю” Ісуса Христа з його учнями.

Офіційна заява оргкомітету

Прес-секретар оргкомітету “Париж-2024” Анна Декамп заявила: “Очевидно, що ми ніколи не мали наміру проявити неповагу до будь-якої релігійної групи. Якщо хтось відчув образу, ми щиро шкодуємо про це”.

Сценарій шоу

В критикованій сцені брав участь французький актор Філіпп Катрін, який з’явився майже оголеним на срібній тарілці, прикрашеній квітами та фруктами. “Ідея полягала в тому, щоб показати велике язичницьке свято, пов’язане з богами Олімпу”, – пояснив Жоллі в інтерв’ю каналу BFM. Катрін зображав Діоніса – бога вина та насолод у давньогрецькій міфології.

Намір режисера

“Ви ніколи не знайдете в моїй роботі жодного бажання висміювати або очорняти когось. Я хотів, щоб церемонія об’єднала людей і водночас підтвердила прихильність нашим республіканським цінностям свободи, рівності та братерства”, – додав Жоллі.

Критика з боку правих і Росії

Французькі крайні праві, зокрема представник партії “Національне об’єднання” Жюльєн Одуль, назвали церемонію “розграбуванням французької культурної спадщини”. Представник МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи відкриття Олімпіади і сцени з “Тайною вечерею”, написала у своєму телеграм-каналі про “ЛГБТ-насмішки над святим для християн сюжетом” та “суцільний гей-парад”.

Реакція громадськості

Агентство France-Presse повідомило, що за результатами опитування, проведеного дослідницькою групою Harris на замовлення оргкомітету Олімпіади, 86% респондентів у Франції позитивно оцінили церемонію відкриття Ігор.