Випадково чи невипадково:  раптово помер вже другий американський спеціаліст, який попереджав про дефекти Boing

Виглядає так, ніби вказувати на недоліки Boeing небезпечно для життя. Принаймі, вже другий спеціаліст, який намагався це зробити, раптово помер. Що цьому передувало і яку причину смерті вказали в офіційному звіті, читайте в статті. 

Смерть чоловіка наступила 30 квітня, про що стало відомо вже на наступний день. Але це далеко не перша згадка про Джошуа Діна в таблоїдах та медіа. Відомим імʼя 43-річного американця стало в 2022 році.

Пасажири в небезпеці

Тоді чоловік працював аудитором з якості постачальника Boeing Spirit AeroSystems. В ході своїх службових досліджень він виявив, що в компанії порушується технологія свердління отворів у герметичних шпангоутах літаків серії MAX. 

Гермошпангоут – це життєво важливий елемент фюзеляжу, який одночасно виконує роль перехідного вузла для електричних, гідравлічних, вакуумних, кисневих та інших комунікацій літака. При цьому він забезпечує герметичність. Джошуа Дін виявив, що механіки сверлили отвори з порушеннями технології. 

Це надзвичайно важлива ситуація, про яку аудитор одразу повідомив своєму начальству, але реакції не було. Точніше, вона була, але зовсім не така, на яку очікував Дін. Керівництво виявило, що аудитор пропустив інший дефект, хоч і набагато менш критичний. На цій підставі його було звільнено. 

Проти системи

Сам Джошуа Дін вирішив не залишати цю справу і подав скаргу про порушення до Федерального управління цивільної авіації США, щоб попередити про ризики виникнення аварійних ситуацій. Справа проходила в Канзасі, де жив і працював чоловік. Позов склали акціонери компанії Spirit. Колишній співпрацівник свідчив про наявність “серйозних і грубих порушень вищого керівництва якості виробничої лінії 737”. 

Офіційно його було звільнено з посади за рік до смерті, у квітні 2023 року. Після цього він подав заяву до Міністерства праці, в якій описав, що процедура звільнення відбулася через помсту за те, що він виявив недоліки і наполягав на їх усуненні, що призвело до розголосу і репутаційних втрат компанії. 

Поки йшло розслідування, Джошуа Дін почувався чудово і ніколи не скаржився на погане самопочуття. Треба зазначити, що чоловік завжди вів здоровий спосіб життя. Але за два тижні до смерті у нього раптово почалися проблеми з диханням. Родина одразу звернулася до лікарні, де повідомили, що у нього пневмонія, яка швидко ускладнилася бактеріальною інфекцією. Два тижні чоловік перебував в критичному стані і помер прямо в лікарні. 

Не перший, але чи останній?

Сама по собі ця смерть виглядала б нормально, але враховуючи ще один дивний випадок, вона виглядає підозріло. Йдеться про співробітника Boeing Джона “Мітча” Барнета, який теж перед смертю був замішаний в скандал з безпекою літаків цієї корпорації. Він якраз проходив свідком у справі щодо несправності в Boeing, коли раптом зчинив самогубство. Принаймі, так повідомило управління коронера округу Чарльстон. За їх звітом, причиною смерті стало самонанесення вогнепального поранення. А відбулося це все за місяць до раптової смерті Джошуа Діна. Розслідування щодо того самогубства, доречі, триває і досі.

Насправді дійсно можуть статися дві не повʼязані між собою смерті молодих чоловіків, навіть якщо вони займалися подібною діяльністю. Але справу ускладнює те, що якраз у квітні один з літаків компанії Boeingне повернувся назад в аеропорт, бо не зміг здійснити політ через серйозні технічні несправності. Це може стати причиною затримки поставок приблизно пʼяти десятків літаків виробника. А це – колосальні суми. На фоні цієї інформації дві смерті спеціалістів, які вказували на дефекти, виглядають вже зовсім інакше. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *