“Золота лихоманка” повернулась, але досвідчені спеціалісти застерігають від такої інвестиції

Будь-яка валюта може знецінитись, а от золото – панацея при кризових ситуаціях, про що скаже будь-який економіст. То чому ж зараз спеціалісти застерігають від бездумного скуповування золота?

Ця тема виникла на фоні того, що вже майже місяць ціни на золото невпинно ростуть, і темпи цього зростання вражають. Тому є кілька причин, але перш ніж розповісти про них, треба усвідомити, що інвестиція в перевірений тисячоліттями метал може стати розчаруванням.

Холодний душ

По-перше, треба для себе зрозуміти, що під час будь-якої кризи попит на золото зростає. Чим глибша і більш різка криза, тим більший ажіотаж. Люди не стільки прагнуть розбагатіти (хоч і не без того), скільки зберегти свої заощадження. Що вже казати про Україну, якщо навіть в Європі спостерігається та сама тенденція: тут ціна на золото останнім часом майже щодня бʼє рекорд за рекордом. В минулу середу унція дорогоцінного металу оцінювалась в 2304 долари. З початку року ціна збільшилась аж на 11%. 

Експерти з фінансових установ називають кілька головних причин подорожчання золота:

  • Різким поштовхом стала заява Президента резервної системи США Джерома Пауелла про те, що вони змушені будуть знижувати процентні ставки. Він зазначив, що вдатися до цього треба буде вже в поточному році. Коли процентні ставки знижуються, саме золото стає найпривабливішим варіантом. Хоч на золото не виплачуються відсотки, але сама його ціна в такій ситуації стабільно росте. 
  • Війни. Так-так, війни в Україні і в секторі Газа безпосередньо впливають на ціну золота. Це спричиняє високий рівень боргу не лише у воюючих країнах, а і в ряді інших. А оскільки інвестори одразу починають скуповувати золото для захисту своїх активів від криз, то попит формує ціноутворення. Саме золото допомогло їм в минулому, наприклад, після атак 11 вересня 2001 року або під час всесвітньої фінансової кризи. Традиція збереження вартості в кризових ситуаціях лише підтверджується з кожним десятиліттям.

Тривога щодо зкупівлі посилюється і розголосом даних: відомо, що протягом девʼяти місяців центральні банки без зволікання збільшують свої золоті запаси. Найбільш високий попит був у таких країнах:

  • Китай;
  • Індія;
  • Казахстан. 

Ще один фактор – бажання замінити свої валютні резерви золотом для отримання більшої незалежності від долара (а значить, і від впливу США на політику країн). Особливо цей вплив важливий для авторитарних країн. Досвід Росії, яка стикнулась з масштабними санкціями після повномасштабного нападу на Україну, став показовим з приводу того, як США може використовувати доларове домінування. 

Нерухомість чи золото?

Ажіотаж на скупівлю золота в Китаї панує як серед вкладників, так і серед споживачів. Тут спостерігається криза нерухомості, що завжди було головною галуззю стабільного інвестування, отже тепер вкладники шукають інвестиційні альтернативи. Очікується, що цю хвилю підхоплюватимуть все більше і більше вкладників. 

Але на цьому моменті можна потрапити в пастку: золото захищає від криз та інфляції, однак як інструмент нарощування капіталу воно не працює. Дані показують, що прибутковість золота за період з 1975 пору до 2023 року становить всього лише 1,2% на рік. Інвестиції в глобальний фондовий індекс MSCI за той самий період давали прибуток 6,8%. А треба ще врахувати і інфляцію. 

І якщо ви вже вирішили терміново бігти і купити хоч трошки золота, варто дізнатися ще одну деталь: золото теж нестабільне в своїй ціні, іноді і його ціна піддається сильним і непередбачуваним коливанням, а розрахувати справедливу вартість дорогоцінного металу важко. 

Але попри ці недоліки золото займає постійне місце в інвестиційному портфелі, проте, лише в якості захисту від кризи та в ідеалі саме у фізичній формі. Спеціалісти рекомендують інвестувати 3-10% своїх активів у цей дорогоцінний метал, а більше – не варто. І спокуситися на більші вкладання через стабільний ріст цін останніх місяців – точно погана ідея, бо безкінечно ціна не ростиме, скоро вона почне падати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *