Криптовалюта – насправді не валюта: як, заробляючи, не потрапити в пастку

Нерідко криптовалюта потрапляє у перелік інвестицій, в яких рекомендують зберігати кошти. Проте, економісти попереджають: такий підхід неправильний, і вважати, наприклад, біткоіни валютою – помилка. Чим відрізняються воно від золота та класичної валюти?

За останні два з половиною роки ціна золота стрімко зростає, тому багато людей обирають його як засіб збереження його коштів. Клієнти відомих економічних консультантів включають цей дорогоцінний метал в свою інвестиційну стратегію. Але є кілька нюансів.

Чудове хеджування

У досвідчених економістів-практиків є особливий термін – хеджування. Він означає, що інвестор може одночасно займати кілька протилежних інвестиційних позицій. Наприклад, вкласти гроші в євро, долари, золото, діаманти, біткоін тощо. Можна бути впевненим, що якась із цих позицій спрацює краще, а якась – гірше, і в результаті буде збережено баланс, а кошти не втратяться. І ось таке хеджування в золото, наприклад, повʼязане з неймовірними ризиками коливань. В той же час якщо ти все вклав у біткоін, значить, протилежна ніша залишається незакритою.

Проблема криптовалюти

Головною особливістю криптовалюти є те, що вона насправді – ніяка не валюта, а актив. І цього не варто лякатися. У світовій історії є приклади, коли саме активи вберегли фінансистів від краху. Наприклад, у 1980-х роках у Латинській Америці можна було розраховуватися таблетками аспірину, і всі ми знаємо приклади сигаретної валюти – навіть якщо сьогодні це менш політкоректно, ніж було раніше. Завжди знайдеться ніша для чогось такого на короткий проміжок часу.

Але головною умовою залишається те, що ви за будь-яких обставин знайдете когось дурного, хто викупить їх у вас за вищою ціною. Якщо ви впевнені в цих інвестиціях, ви можете включити їх у свій портфель. За яких умов людям конче необхідні аспірин чи тютюн, зрозуміло. З криптовалютою все не так чудово. 

Криптовалютні мільйонери

Однак за останні роки люди реально змогли заробити багато грошей за допомогою криптовалютних інвестицій. Це також було у випадках, згаданих із сигаретами та аспірином. Кожен, хто запасався ним раніше, на деякий час забезпечував собі стабільність. У якийсь момент криза закінчиться, і тоді ці речі будуть коштувати практично нічого.

І ще одне питання: хіба криптоінвестиції не стануть альтернативою, якщо поточна система незабезпечених паперових валют дасть збій?

Коли мова заходить про те, що таке гроші, державна влада абсолютно недооцінюється. З моменту, коли криптоактиви стануть альтернативою національним валютам, вони, швидше за все, будуть заборонені. Золото вже було під забороною. Воно вижило у нішах, але не допомогло людям, поки був заборонений. Держава не може допустити заміщення власних грошей. Це також буде йти рука об руку з періодами високої інфляції, чого ніхто не хоче.