Представники МВФ і влада України вирішують майбутнє фінансування держави

16 липня в Київ приїхали представники МВФ. Їм спільно з українською владою обговорити бюджет і податки на найближчі роки. Розглянули кілька сценаріїв – від найкращого до найгіршого. Чи готовий світ до війни, яка тягтиметься роками і  на що може сподіватися Україна, читайте далі в статті.

У фокусі – півроку

РБК-Україна повідомляє, що постійний представник МВФ в Україні, Ваграм Степанян, зробив важливу заяву. Він повідомив, що команда фахівців МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочинає сьогодні зустрічі у Києві з представниками влади України та іншими партнерами. 

Гевін Грей є Головою МВФ в Україні з осені 2022 року, а до цього працював над відновленням післявоєнної економіки Іраку. Він є громадянином Великої Британії, але відомий своєю відданістю Україні і досвідом у питаннях кризової економіки. 

Кооманда фахівців разом з українськими представниками обговорюватимуть податково-бюджетні плани України на друге півріччя цього року та на середньострокову перспективу.

А якщо війна триватиме ще довго?

У березні 2023 року Україна уклала угоду з МВФ на програму EFF обсягом 15,6 мільярда доларів. Вже отримано п’ять траншів, загальна сума яких становить близько 7,6 мільярда доларів, включаючи 900 мільйонів у березні та 2,2 мільярда у липні. У 2024 році Україна може отримати ще два транші по 1,1 мільярда доларів у жовтні та грудні.

Крім того, Україна отримала політичні зобов’язання від партнерів щодо виділення 122 мільярдів доларів до 2027 року. Проте МВФ також підготував негативний сценарій на випадок затяжної війни, за яким загальне фінансування може збільшитися до 140,7 мільярда доларів. Це зможе вберегти державу від дефолту, хоч представники комісії сподіваються, що до таких крайніх заходів не дійде.