Головнокомандувач армії Великої Британії закликав готуватися до війни протягом трьох років

Британська армія має бути готова до можливого конфлікту вже за три роки. Таку невтішну заяву зробив командувач збройними силами генерал Роланд Вокер. За його словами, війна не є невідворотною, проте армія має “достатньо часу”, щоб підготуватися і уникнути конфлікту. Вокер наголосив на необхідності подвоїти боєздатність армії до 2027 року і потроїти її до кінця десятиліття.

Головне – розуміння того, що три роки за умови підготовки до війни є вкрай стислим терміном. Адже в першу чергу треба “підтягнути” такі дві сфери:

  • підготовленність військовослужбовців, набуття ними теоретичних сучасних знань і практичного досвіду, який критично необхідний під час війни;
  • активізація військово-промислового комплексу держави, забезпечення армії військовою технікою найсучасніших зразків, накопичення снарядів тощо.

Командувач збройними силами Великої Британії відомий своєю адекватністю. Його заяви завжди позбавлені як зайвого оптимізму, так і песимізму, бо він не “грає” в популізм. Саме тому до його думки часто дослухаються навіть авторитетні політики.

Серед основних загроз, з якими зіткнеться Велика Британія у найближчі роки, генерал Вокер назвав “розгнівану” Росію. Він вважає, що Росія, незалежно від результату війни в Україні, може прагнути помсти західним країнам за їхню підтримку України. “Не важливо, як це закінчиться. Я думаю, що Росія може вийти з цієї війни слабкішою, об’єктивно чи абсолютно, але все одно буде дуже небезпечною і прагнутиме помсти за нашу допомогу Україні”, – заявив Вокер.

Генерал також попередив про загрози з боку Китаю та Ірану. Китай, за його словами, має на меті встановити контроль над Тайванем, а Іран прагне створити ядерну зброю.