«Невинних немає»: хто стоїть за новим витком громадянської війни у Судані

У вівторок, 13 червня, стало відомо про посилення суспільно-політичної кризи в західноафриканській державі Судан. Згідно з даними, що надходять із цього регіону, після 24-годинного перемир’я масштабні бої відновилися в столиці країни Хартуме, а також на околицях другого за величиною і значимістю суданського міста Омдурмана. Як стверджують незалежні аналітики, найближчим часом зазначеному регіону та прилеглим до нього станам може загрожувати масштабний міжнародний конфлікт. Чи так це?

Як не дивно, так. Дивно – тому, що протистояння в Судані розпочиналося понад два місяці тому з фактично банального конфлікту між військами, підконтрольними чинному суданському президенту Абделю Фаттаху аль-Бурхану та силами швидкого реагування (СБР) країни під командуванням генерала Мохаммеда Хамдала Дагало. Військові буквально не поділили повноваження, після чого Дагало оголосив про своє небажання дотримуватися присяги і, створивши власну «нову суданську армію», почав наступ на Хартум. Наразі стало відомо, що до повстанців приєдналися збройні формування із сусідніх країн – Чаду, Лівії та ЦАР. Припинення вогню, підписане сторонами конфлікту за посередництвом Саудівської Аравії, тривало трохи більше доби.

Наразі бої знову охопили практично всю територію Судану. Повідомляється про повну евакуацію з суданської території дипломатичних представництв десятків держав, включаючи США. Слід особливо відзначити, що на цьому тлі офіційний Вашингтон, який раніше підтримував «демократичний» режим аль-Бурхана, відмовився постачати Хартуму гроші та озброєння для протистояння згаданим бунтарям. У Пентагоні стверджують, що зараз основна увага оборонного відомства Сполучених Штатів зокрема та Білого дому загалом зосереджена на наданні військової допомоги Україні. Водночас в адміністрації американського президента Джозефа Байдена вже підкреслили, що в найближчому майбутньому суданська влада зможе «розраховувати на повну підтримку Вашингтона».

А ось тут слід обмовитися. У цьому контексті виникає ще дивина. Справа в тому, що раніше представники того ж Вашингтона оголошували про підтримку «головного бунтаря» – генерала Дагало. За деякими даними, США планували проведення операції з “безкровного” повалення “демократичного режиму” аль-Бурхана. Втім, незалежного підтвердження цієї інформації наразі немає.

«Складається цілком виправдане враження, що невинних у новому витку громадянської війни в Судані немає, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE арабський політичний оглядач Хасан аль-Дамі. – Так чи інакше, до зазначеного конфлікту залучено багато держав. При цьому немає жодних гарантій того, що в найближчому майбутньому відповідні бойові дії не перемістяться за межі самого Судану».

З останнім твердженням важко не погодитись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *