Як бути з президентством Зеленського після 20 травня?

Однією із залізобетонних обіцянок чинного Президента України під час минулої передвиборчої кампанії було те, що він не йтиме на другий термін. У травні спливає строк його повноважень, як це було б у мирний час. Це – ідеальний привід для розхитування ситуацій і дестабілізації влади в країні через юридичні маніпуляції, і можна бути впевненими, що ворог такою нагодою скористається. Отже, що буде після 20 травня?

Або президентство, або смерть

Офіційні розʼязнення з цього приводу дав очільник ЦВК Олег Діденко. Він наголосив, що з 21 травня Володимир Зеленський продовжить виконувати обовʼязки Президента, як і до того. За українською Конституцієї існують лише чотири випадки, коли повноваження на цій посаді припиняються достроково:

  • відставка;
  • проблеми зі здоровʼям, які унеможливлюють виконання обовʼязків;
  • імпічмент;
  • смерть.

В Центрвиборчкомі повідомили, що повністю підтримують продовження президентства Зеленського до моменту наступних виборів і приходу наступника, бо це обумовлено поточною ситуацією в країні. Також наголосили, що підстав для передачі функцій Президента України голові ВРУ наразі немає. 

Вибори в законні терміни не проводитимуть через те, що вже два роки в Україні діє воєнний стан, а це забороняє організацію як загальнодержавних, так і місцевих виборів. 

Момент маніпуляцій

Нещодавно Офіс Президента подав офіційне звернення до Конституційного суду щодо перебування Зеленського на його теперішній посаді. Було детально розглянуто питання про те, чи можна зараз проводити вибори, а також головне – чи вважатиметься Президент легітимним після закінчення пʼятирічного терміну перебування на посаді, на який його було обрано народом. 

Голова Верховної Ради Стефанчук зробив заяву про те, що Зеленський має продовжувати виконувати обовʼязки згідно статті 108 Конституції України. Ця норма не допустить спекуляцій на предмет легітимності. Точніше, ворожа пропаганда може розповідати що завгодно (законність чи незаконність її заяв і наративів Росію та прибічників ніколи не цікавили), але в офіційному міжнародному полі все чітко і цілком зрозуміло з точки зору права. 

Не виконав

Сам Зеленський вважає, ніби за умови проведення виборів навесні 2024 року він отримав би перемогу, адже масштабні опитування показують, що серед можливих кандидатів він має найвищий рівень підтримки від українського народу. Заради справедливості треба зазначити, що відсоток цей значно впав з моменту приходe до влади, адже одним зі сподівань виборців було швидке припинення війни на Сході України, з чим Зеленський не просто не впорався, а допустив масштабування конфлікту на нечуваному рівні. Його основними звинуваченнями опоненту – чинному на той момент Президенту – було небажання закінчити конфлікт і використовування війни в своїх інтересах. 

Отже, на посаді Зеленський залишиться. Питання полягає в тому, як надовго, бо між ним і продовженням війни зараз стоїть знак рівності. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *