Армія США вже не буде колишньою: зміни, які відчує весь світ

Вашингтон планує кардинально переглянути військову доктрину США, яка зобов’язує країну бути готовою до одночасного ведення бойових дій у різних частинах світу. Це випливає з офіційного огляду оборонної стратегії, замовленого Конгресом.

Комісія по стратегії національної оборони

Огляд було проведено Комісією по стратегії національної оборони, двопартійним органом, призначеним Конгресом для аналізу і надання рекомендацій щодо національної оборонної стратегії.

Стратегія двох воєн: наслідки Холодної війни

З часу закінчення Холодної війни США дотримувалися стратегії двох воєн, закликаючи армію бути готовою одночасно вести і перемагати в двох війнах. Після терористичних атак 11 вересня 2001 року армія США протягом наступних двох десятиліть воювала у двох конфліктах — в Іраку та Афганістані.

Сучасні виклики: скорочення чисельності військ

Оскільки війни в двох регіонах більше не є обов’язковою умовою, а низький рівень безробіття ускладнює набір в армію, загальна чисельність збройних сил США до кінця цього року стане найменшою за останні 80 років. У Вашингтоні це розцінюють як загрозу національним інтересам.

Головні загрози для США: Китай і Росія

У звіті Комісії зазначається, що військове становище Америки погіршується, а потенціал великої війни в найближчому майбутньому є найсерйознішим з 1945 року. Найбільшу загрозу становить Китай, який випереджає Америку не лише за розміром, але й за можливостями своїх збройних сил та оборонного виробництва. Ймовірно, Китай має намір вторгнутися на Тайвань до 2027 року. Ситуацію також ускладнює зростаюче політичне та військове зближення між Росією, Китаєм, Північною Кореєю та Іраном. Це створює реальний ризик перетворення конфлікту в будь-якому місці на глобальну війну.

Фінансування оборони

Комісія закликає Конгрес скасувати існуючі обмеження на військові витрати, прийняти багаторічний додатковий бюджет для зміцнення оборонної промислової бази та відкрити фінансові ресурси для підтримки оборонних зусиль, порівнянних з національними зусиллями США під час Холодної війни. Для фінансування цього, в звіті пропонується ввести додаткові податки і скоротити витрати на охорону здоров’я та соціальне забезпечення.

Невідомі загрози для громадськості

У звіті наголошується, що американська громадськість в значній мірі не усвідомлює небезпек, з якими стикаються Сполучені Штати. Люди не бачать силу Китаю і його партнерських відносин, не розуміють наслідків для повсякденного життя у разі конфлікту. Вони не усвідомили витрат втрати США свого становища світової наддержави.