Блінкен: План США для України та Переговори з Росією

На тлі зростаючих напруг Сполучені Штати розробили комплексний план для підтримки України у військових, економічних та демократичних аспектах, зобов’язуючись до тривалої допомоги. Проте, можливість миру значно залежить від готовності Росії вести щирі переговори, за словами держсекретаря США.

Виділяючи єдність глобальної відповіді на підтримку України, Блінкен підкреслив ширший вплив агресії Росії, не лише для України, а й для фундаментальних принципів всього існуючого світового порядку. Однак треба констатувати той факт, що шлях вирішення конфлікту станом на сьогодні залежить від рішень президента Росії Володимира Путіна.

Робота для всіх

Заява Блінкена підкреслює спільну роботу для вирішення нагальних потреб України, вважаючи це свідченням розподілу бремені між союзниками. Недавній закон США, що виділив значні кошти на національну безпеку України, незважаючи на розрахунки Путіна ще півроку тому, свідчить про конкретне зобов’язання надовго підтримувати Україну.

Деталізуючи довгострокові перспективи для України, Блінкен пояснив, що більше 30 країн вже завершили або завершать невдовзі переговори щодо підписання угод про двосторонні зобов’язання з Україною у сфері безпеки. Це положить основу для здатності України у майбутньому стримувати та захищатися від агресії.

Не військом єдиним

З економічної точки зору, незважаючи на “складні обставини”, серед приватних інвесторів існує значний інтерес до України, і США сприяють притоку приватних інвестицій у країну. Підкреслюючи той факт, що Україна змогла відновити товарообіг через Чорне море і зараз експортує через нього більше товарів, ніж до лютого 2022 року, можна без фантазій говорити про ймовірність економічно міцної України в майбутньому.

Щодо розвитку демократії в країні, Блінкен продовжує, що початок переговорів з Європейським Союзом щодо вступу України є найкращим поштовхом. Проте завершення війни, на його думку, “в основному залежить від Володимира Путіна і того, що він вирішить”, враховуючи всі фактори.

“Все це є потужною відповіддю Путіну, оскільки говорить про те, що Україна не тільки виживе, але й зможе процвітати в майбутньому. Тому я сподіваюся, що господин Путін зрозуміє повідомлення і продемонструє готовність вести щирі переговори, згідно з основними принципами, що є основою міжнародної спільноти, Статуту ООН – суверенітету, територіальної цілісності, незалежності. Якщо вони будуть належним чином підтверджені, має бути рішення. Як тільки Росія продемонструє, що вона щиро бажає вести переговори, ми точно будемо там. І я вірю, що українці також там будуть”.

Ця заява Блінкена відображає не тільки сукупність подій і висловлених думок, але і підкреслює активну позицію Сполучених Штатів у підтримці України та наголошує на важливості дипломатичних переговорів для досягнення миру та стабільності у регіоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *