В стані противника побільшає союзників: Росія і Іран офіційно стануть військовим Альянсом 

На тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході, Росія та Іран роблять кроки до укладення договору про союзницькі відносини. Такий договір може кардинально змінити геополітичний баланс у регіоні, а військовий компонент угоди, як повідомляється, стане ключовим елементом цього альянсу.

Поставки та Нові Партнерства

Інформація свідчить про те, що Росія вже почала постачати Ірану радари та інше обладнання для протиповітряної оборони. Це значно підсилює обороноздатність Ірану, зокрема в умовах нестабільності на Близькому Сході. За день до візиту міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Тегерану, видання NBC повідомило, що російський транспортний літак Іл-76 приземлився в Ірані з балістичними ракетами “Іскандер” на борту. Ці ракети, імовірно, призначалися саме для іранської армії.

Переговори та Можливі Наслідки

Важливо зазначити, що ще в липні Москва та Тегеран завершили підготовку договору про всеосяжне стратегічне партнерство. Цей документ розроблявся майже два з половиною роки і може бути підписаний на саміті БРІКС вже у жовтні. Після ратифікації угоди обидві країни офіційно стануть союзниками, що значно підвищить статус російсько-іранських відносин.

Чи Зміниться Геополітика?

Залишається відкритим питання, чи після підписання договору Росія почне активніше підтримувати Іран у його близькосхідних справах, і чи стане Іран більш активно залученим у плани Росії щодо України. Такий союз може мати далекосяжні наслідки як для Близького Сходу, так і для світової політики в цілому, тому його розвиток слід уважно спостерігати.

Звичайне, таке партнерство не може означати нічого позитивного для України, але треба усвідомлювати, що і протидія західних партнерів у відповідь на посилення стану ворогів буде більш рішучим. Тому не варто песимістично сприймати цю новину, краще працювати над тим, щоб відповідь союзників України була відповідною.