Закон як дишло, а міжнародний закон – міжнародне дишло: Путіна хочуть запросити на наступний Саміт миру попри ордер на арешт від МКС

Президентка Швейцарії оголосила, що Путін може бути запрошений на наступний Саміт миру в Швейцарії. Звичайно, треба буде постаратися, щоб швейцарське законодавство дозволило його наявність там, адже його фізична присутність в Європі вимагає термінового арешту. Але виявляється, що навіть міжнародне законодавство не для всіх працює однаково, якщо цього дуже захотіти. 

Очільниця Швейцарії Віола Амгерд розповіла про те, що Путіна можуть запросити на нові потенційні конференції і переговори на швейцарській території, хоч для чинного президента РФ і підготовлено ордер на арешт. 

Аргументи “за”

Питання про ймовірну присутність Путіна Віолі Амгерд задали журналісти. І це питання дійсно лежить на поверхні, адже кожен розуміє: для встановлення миру або припинення війни необхідні документи мусять підписати як мінімум дві сторони (насправді, набагато більше, але прямі вороги – обовʼязкові фігуранти). 

Цією вимогою неможливо знехтувати, саме тому питання плаває на поверхні. Але от відповідь Президентки Швейцарії показує: обставину щільно опрацьовують, звіряють законодавство і шукають варіанти. Дехто вважає, що і саме питання від журналістів виникло не з повітря, а було запланованим. 

Віола Амгерд розповіла, що в тому випадку, якщо присутність Путіна буде необхідна для переговорів про мир в Україні (а ми вже пояснили, що точно буде), то можна зробити виняток. Звичайно, для цього мусить бути прийняте відповідне рішення уряду, проведена попередня робота і таке інше.

Аргументи “проти”

Аргументи ці полягають в морально-етичній стороні справи:

  • По-перше, виняток для Путіна, про який йдеться, нівелює всі злочини, за який безпосередньо було видано ордер на арешт від МКС. Як почуватимуться при цьому жертви його рішень, важко і уявити.
  • По-друге, це підриває довіру до міжнародної правової системи як такої. Видання арешту для російського злочинця, що очолив країну, у світі сприйняли як тріумф справедливості. Тепер виявляється, що справедливість все-таки утопічне поняття в сучасній реальності, і сподіватися на неї – доля мрійників і шлях до розчарувань.
  • По-третє, тимчасове скасування опції арешту Путіна в черговий раз доводить те, що законодавство не діє у випадках, коли ти – впливова особа що грає ва-банк. Це стане лише заохоченням для інших диктаторів. Наступні рішення МКС міжнародного рівня не сприйматимуться так серйозно, як раніше. Виняток лише створить прецедент, до якого щоразу зможуть вдаватися інші країні за необхідності.

Знайти золоту середину в даному випадку дуже важко.

Що на це скаже Росія

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на пресконференції після Саміту миру оголосив, що його країна планує обговорити результати заходу з Росією, Китаєм та іншими країнами, які не були присутні. Саміт зібрав представників понад 100 держав під керівництвом України.

Кассіс зазначив, що Швейцарія має чинне посольство в Москві і підтримує регулярні контакти з російським міністром закордонних справ кожні два тижні. Він підкреслив, що Швейцарія має намір обговорити підсумки конференції з Росією.

Однак Кассіс не вдався в деталі щодо конкретних тем для обговорення з Москвою. Щодо інших країн, які не взяли участь у Саміті, він зазначив, що Швейцарія проведе з ними глибоке обговорення, щоб визначити подальший шлях до миру в Україні. Він наголосив на необхідності об’єднати різні ідеї та думки, щоб знайти спільний шлях вперед.