Замах на Трампа: Як це впливає на вибори у США

У Сполучених Штатах політичні пристрасті загострилися після замаху на Дональда Трампа. Це перший випадок нападу на політика такого рівня з 1981 року, коли фанатик стріляв у Рональда Рейгана. Подія змусила американців згадати трагічні 1960-ті, коли було вбито Джона та Роберта Кеннеді.

Божий посланець

Замах на Трампа об’єднав його прибічників, які бачать у ньому “врятованого Богом” і того, хто врятує Америку. Фото закривавленого Трампа з піднятим кулаком вже стало вірусним, і тепер його друкують на футболках з написом “Стрілянина зробила мене сильнішим”. Очікується, що 15 липня на з’їзді Республіканської партії в Мілвокі Трампа офіційно висунуть кандидатом у президенти.

Критики Джо Байдена почали звинувачувати його та розвідку в тому, що вони не змогли запобігти замаху. Сенатор від Огайо Джей Ді Венс заявив, що риторика Байдена, який називав Трампа авторитарним фашистом, призвела до цього нападу. Керівник кампанії Трампа Кріс Ласівіта також звинуватив демократів у розпалюванні ненависті.

Втім, є й інші голоси, які нагадують про відповідальність самого Трампа за насильство, зокрема за штурм Капітолія у 2021 році після його поразки на виборах. Офіційна реакція Байдена та його команди була виваженою та емпатичною. Байден заявив, що в Америці немає місця для насильства, і закликав до єдності. Він навіть перервав свій вікенд у Делавері, щоб відреагувати на подію.

Критикувати Трампа тепер не можна

Навіть Ненсі Пелосі, відома своїм протистоянням Трампу, висловила свої співчуття та молитви за його здоров’я, згадавши про напад на її чоловіка два роки тому. Кампанія Байдена вирішила тимчасово призупинити критику Трампа та зняти політичну рекламу, щоб не розпалювати ситуацію ще більше.

Однак напруга в країні продовжує зростати. Найсвіжіше опитування показало такі результати:

  • Байден відстає від Трампа на два відсотки. 
  • Понад 60% демократів висловили бажання бачити іншого кандидата від партії. 
  • Майже 80% виборців занепокоєні станом здоров’я Байдена. 

Проте, думка щодо протистояння між Байденом і Трампом залишилася відносно незмінною через взаємну недовіру до обох кандидатів.

“І я теж!”

Американський мільярдер Ілон Маск зробив сенсаційну заяву після замаху на експрезидента США Дональда Трампа, який стався 13 липня. Маск розповів, що за останні вісім місяців його самого двічі намагалися вбити.

Власник соціальної мережі X (колишній Twitter) уточнив, що обидва інциденти сталися окремо, і підозрюваних затримали неподалік штаб-квартири Tesla. Про це він повідомив у своєму акаунті в мережі X.

Як зміняться настрої американців після замаху на Трампа, передбачити важко. Але ясно одне: президентські вибори 2024 року вже досягли небаченого рівня напруги, і країна готується до гарячої політичної осені.