Захворювання Байдена на коронавірус: можлива зміна дати виборів у США

Стало відомо, що Байден захворів на небезпечне захворювання, наслідки якого можуть бути дійсно серйозними, особливо для особи його віку. Через свій діагноз Байден скасував запланований виступ у Лас-Вегасі. Але експерти вважають, що це далеко не єдина зміна, яку може принести новина, бо здоровʼя лідера однієї з провідних країн – це не лише його здоровʼя, а ще й важливий фактор політики.

Співпадіння?

Цікаво, що його хворобу виявили після того, як він заявив, що може піти з президентської гонки виключно через проблеми зі здоров’ям, всі інші причини відкидаються.

Деякі аналітики вважають, що хвороба “виникла” в ідеальний момент: поки ще розбираються з замахом на Трампа, демократи в такий простий спосіб знову привернули до себе увагу – тепер, мовляв, Байден захворів. І знову ковід став у нагоді.

Якщо в це не вірити, можна сказати, що це такий собі хитрий спосіб сховати його від публіки на деякий час і придумати, як врятувати ситуацію для демократів (можливо, навіть остаточно вивести Джо з гонки?).

Повторення пройденого

Щось подібне вже було в недавній історії Америки: один президент захворів на ковід під час виборчої кампанії у 2020 році. Сюрприз: його звали Дональд Трамп.

Камала Гарріс може взяти керівництво до нових виборів, але що буде з самими виборами?

Скасувати або перенести президентські вибори – Конгрес має таке право. Проте дата «вівторка після першого понеділка листопада» встановлена ще у 1845 році. Відтоді вибори не скасовувалися навіть під час громадянської війни та Другої світової війни. Це така залізобетонна американська традиція. Їх перенесення або скасування стало б порушенням 175-річної традиції, а американців недаремно називають найбільшими у світі традиціоналістами. 

Отже, ми прямо зараз спостерігаємо, як США за кілька місяців до надзвичайно важливих виборів для світу входять в епоху непередбачуваності.