Ключові моменти звернення Зеленського в Вашингтоні

Президент України Володимир Зеленський перебуває на саміті НАТО в США. Там в Президентському фонді та Інституті Рейгана він зробив кілька важливих заяв. 

Україна хоче знищувати російську авіацію на території РФ 

Президент Володимир Зеленський закликав США надати Україні дозвіл на знищення російської авіації на території РФ. Це необхідно, щоб захистити Україну від постійних бомбардувань керованими авіабомбами. Він нагадав, що дозволивши Україні знищувати російські військові об’єкти біля Харківщини, США допомогли зупинити наступ агресора на півночі області.

Зеленський також наголосив, що Україна зможе витіснити російські війська з півдня за наявності достатньої кількості далекобійної зброї.

Планується другий Саміт миру 

Президент Зеленський висловив бажання провести другий Саміт миру цього року та сподівається на підтримку США. Він наголосив, що Україні потрібно організувати більш потужний і рішучий саміт, щоб реагувати на поточні виклики. Підтримка США в цьому питанні є ключовою для України.

Путін і плани щодо Харкова 

Володимир Путін хотів скористатися затримкою Конгресу США щодо нової допомоги Україні та захопити Харків. Зараз російські війська обстрілюють місто, щоб змусити жителів втекти. Зеленський зазначив, що росіяни щодня завдають ударів по харків’янам, провокуючи хаос і намагаючись змусити людей тікати. Частково це вдається.

Нові системи ППО Patriot 

Президент України заявив, що нові системи ППО Patriot, які партнери передадуть Україні, допоможуть, але їх недостатньо. Російські війська використовують різні типи нового озброєння, тому Україні потрібні додаткові системи ППО.

Атака на “Охматдит” 

Зеленський заявив, що після ракетної атаки на дитячу лікарню “Охматдит”, коли загинули діти, він відчув бажання вбити президента РФ Володимира Путіна. Він наголосив, що це був прицільний удар по лікарні і чіткий сигнал Путіна напередодні саміту НАТО.

Потреба в F-16 Президент 

Зеленський зазначив, що Україні потрібно щонайменше 128 винищувачів F-16 для зрівняння сил з російськими у небі. Він наголосив, що партнери України мають цю інформацію і розуміють її важливість. Навіть 50 одиниць не змінять ситуацію, бо Росія щоденно використовує 300 бортів.

Вихід на кордони 1991 року 

Зеленський заявив, що присутність російських військ на території України створює ризики замороженого конфлікту та повторного вторгнення. Найкращий спосіб закінчити війну — організувати другий Саміт миру і підготувати план для тиску на Путіна.

Заяви про Путіна, Байдена і Трампа 

Президент Зеленський наголосив, що Володимир Путін однаково ненавидітиме будь-якого президента США, незалежно від результатів виборів. Західним політикам не варто зважати на ставлення Путіна, оскільки економіка США значно перевершує російську. Він зазначив, що всі чекають на результати листопадових виборів, але діяти треба вже зараз.

Майбутнє підтримки США після виборів 

Зеленський висловив сподівання, що американська політика щодо підтримки України не зміниться після президентських виборів. Він зазначив, що якщо не зупинити Путіна в Україні, він піде далі, і США доведеться захищати країни НАТО.

Ці заяви президента Зеленського на саміті НАТО відображають його рішучість та стратегічний підхід до захисту України та завершення війни.