Ланцюгова реакція: чим Києву загрожує розрив дипвідносин з Малі та Нігером

Напередодні західноафриканська держава Нігер оголосила про розрив дипломатичних відносин із Україною. На цей крок офіційний Ніамей пішов відразу після того, як про свій намір припинити всілякі контакти з Києвом заявила інша країна регіону – Малі. Як стверджують незалежні джерела, нововведення не завдасть українській стороні якихось серйозних економічних збитків, проте може стати першим кроком до підриву інтересів київської дипломатії в Африці.

У ході свого телевізійного виступу представник уряду Нігеру полковник Амаду Абдраман фактично звинуватив Україну в спробі дестабілізувати ситуацію в Західній Африці. Він недвозначно дав зрозуміти, що військова хунта, яка править у країні, має намір звернутися до Ради Безпеки ООН з метою «обговорити агресію Києва в регіоні». За його словами, українська влада може бути причетна до підтримки повстанців-туарегів у розташованій недалеко державі Малі, а також «надання інформаційних послуг» озброєним опозиціонерам у самому Нігері. Раніше дипвідносини з Україною розірвав офіційний Бамако. Що ж сталося?

25 липня року малийські повстанці розгромили групу урядових військ на Сході Малі. У складі зазначеної групи знаходилися найманці російської приватної військової компанії «Вагнер», які дислокуються як у Малі, так і в кількох сусідніх державах, включаючи Нігер. У результаті загинули близько 20 бійців «Вагнера», ще понад 30 найманців було захоплено в полон. Коментуючи інцидент, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов сказав буквально таке: «Монополія у сфері бандитської, піратської діяльності російських ПВК добігає кінця». І додав, що «малійські повстанці отримали необхідну інформацію, і не тільки інформацію, яка дозволила провести успішну військову операцію проти російських військових злочинців». Із цих слів у Бамако зробили висновок про причетність до інциденту офіційного Києва. У Нігері, який підтримує чинну малійську владу, це викликало ланцюгову реакцію: країна оголосила про припинення відносин з Україною. “Нам не потрібні партнери, які підтримують ворогів наших друзів”, – жорстко висловився полковник Абдраман.

На думку міжнародних експертів, таким чином, українській дипломатії загалом завдано удару. Нехай і несуттєвого, і окремо взятому регіоні. «Немає жодних сумнівів, що найближчим часом цей своєрідний «список відмовників» буде поповнений, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький політолог Марі П’юдеба. – Цілком очевидно, що свої відносини з Києвом можуть переглянути ті африканські держави, які вже зробили ставку на активні взаємини з Російською Федерацією». У цьому твердженні справді є чимала частка істини. Зокрема, кілька днів тому для надання пояснень словам Юсова в МЗС Сенегалу було викликано посла України в Дакарі. А трохи пізніше про бажання «розібратися в ситуації» заявила влада Буркіна-Фасо.

Незважаючи на це, розрив дипвідносин Нігера та Малі з Україною явно не позначиться на українській економіці. Річ у тім, що щорічний товарообіг між Києвом та Ніамеєм обчислюється лише у $460 тис., а між Києвом та Бамако – $420 тис. З початком військових дій на території України відповідні експортно-імпортні операції було зведено до мінімуму.

Решта – справа часу.