Майстри повторів: Росія вилучить майно США і американських громадян на своїх територіях

Путін дозволив конфісковувати майно американців у Росії для компенсації збитків

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє вилучати американські активи в Росії для “компенсації збитків”. Росіянам це пояснюють відповіддю на заморожування російських активів у США. Спеціальна комісія буде займатися пошуком майна, що належить американцям.

“Указ №442 “Про спеціальний порядок компенсації збитків, заподіяних Російській Федерації та ЦБ РФ у зв’язку з недружніми діями США” від 23 травня опублікований на офіційному кремлівському порталі.

Згідно з цим наказом, російські правовласники можуть через суд домагатися компенсації за рахунок американського майна в Росії. Після рішення суду конфіскацією займатиметься Урядова комісія з контролю за іноземними інвестиціями.

Комісія визначатиме, яке саме майно можна використовувати для компенсації:

  • Рухоме та нерухоме майно, що належить США або американським особам.
  • Цінні папери, що належать США або їхнім громадянам.
  • Частки у статутних капіталах російських юридичних осіб.
  • Майнові права, що належать США чи їхнім громадянам.

Уряд Росії має внести відповідні зміни до законодавства протягом чотирьох місяців. Указ набирає чинності з 23 травня 2024 року.

Заморожені російські активи

З початку вторгнення Росії в Україну західні країни заблокували понад 300 мільярдів доларів російських активів, більшість з яких знаходяться в ЄС, а близько 5 мільярдів – у США.

Конфіскація цих коштів залишається проблематичною через побоювання юридичних та репутаційних наслідків, західні політики все ще залишаються досить нерішучими.

Пропонують різні варіанти для надання цих коштів Україні:

  • США ведуть переговори з союзниками про надання Україні додаткової допомоги на 50 мільярдів доларів, що покриватиметься прибутками від заморожених російських активів.
  • ЄС погодився використовувати 90% доходів від заморожених активів для придбання зброї для України. При цьому закупівля зброї можлива у будь-якій країні, а не лише в Європі.
  • 10% доходів підуть на відновлення України після агресії.

ЄС остаточно схвалив цю ідею 21 травня. Україна отримає від ЄС 3 мільярди євро прибутку з російських активів до липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *