Міфи про великого і жахливого Путіна: частина третя

Протягом 24 років постать першої особи Росії настільки щільно вкрилася міфами та уявленнями, що дуже складно відокремити вигадки від правди. Через це багато хто дійсно вважає, що найкращого геостратега, ніж цього великого чиновника, в РФ просто не існує. Давайте в рамках нашого циклу статей розглянемо, що зі стійких стереотипів – правда, а що – фейк.

Путін – великий геостратег

Одна з головних ідей довгострокової PR-кампанії Путіна полягає в тому, що він – великий геостратег сучасності, який підняв Росію з колін і нарешті змусив весь світ шанувати її. Давайте розглянемо реальні зовнішньополітичні досягнення цього великого геостратега.

Спочатку можна звернутися до періоду правління ще до початку повномасштабної агресії проти України. Все починалося досить оптимістично: він прийшов у непоганий історичний момент, “на все готове”, як позначали тоді міжнародні політики:

  • Діалог з США і Європою був налагоджений після довгої паузи його попередником – Єльциним.
  • Ситуація була настільки непоганою, що дозволяла говорити хоч і не про міцну, але все-таки дружбу.

Та після того, як Путін увійшов в президентське крісло, відносини з західними країнами з року в рік ставали тільки гірше. Куди ж за роки правління Путіна зник цей дорогоцінний потенціал? На місце США, Німеччини і Франції він привів інших партнерів:

  • Північну Корею;
  • Сирію;
  • Іран;
  • Еритрею.

Назвати їх прогресивними чи перспективними дуже складно (хоча російському телебаченню і вдається). Тут прислів’я “Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти” проявляється в повній мірі.

Слід звернути особливу увагу на те, що Росія продовжує втрачати навіть дуже лояльних союзників, наприклад, таких як Казахстан і Вірменія. Що стосується Китаю, то тут картина скоріш навіть небезпечна: східний сусід просто підминає під себе Росію, диктує їй свої умови, які Путіну з його “сильною рукою” доводиться приймати через відсутність альтернативи.

Захід же дійсно налаштований проти путінської Росії, що багато росіян сприймають виключно як “проти Росії”, забуваючи про приставку “путінська”. І все це народ отримав завдяки, мабуть, великим політичним здібностям свого Президента.

Співпраця з розвиненими країнами зішла на нуль, а це означає, що і розвиток всередині самої Росії припинився, хоч як би не намагалися переконати в протилежному в новинах. Неможливо стати технологічно розвиненою і передовою країною, перебуваючи при цьому в вакуумі і ізоляції. Для прогресу потрібно обмінюватися досвідом, торгувати, хоча б комунікувати з усіма великими державами. Але цього росіян повністю позбавив “великий геостратег”, як тільки анексував Крим, а потім остаточно добив, почавши повномасштабну війну в Україні. Отже, співпраця з Заходом і розвиток Росії на користь росіян в пріоритетах у Путіна і не числились. Захід йому був необхідний виключно як покупець продуктів нафтогазової галузі, для зберігання офшорів і купівлі нерухомості для друзів і родичів.

Міжнародні санкції, замороження активів, недорозвинена економіка, відтік громадян, зменшення населення, неоціненні перспективи відновлення нормальних відносин з усім цивілізованим світом і розширення кордонів з НАТО – все це результат геостратегічного генія Путіна. Хто взагалі, глянувши на це, може сказати, що все це – за планом і насправді так і задумувалося? Вся політика Путіна, особливо безглузда і безжалісна війна з Україною, ще далі відкидає Росію в минуле.

І якщо дивитись вже зовсім цинічно, що РФ виграє і отримує від цієї війни? Міста, зтерті з поверхні землі, які так дорого відновлювати, що робити цього ніхто не буде? Або буде, навіть наперекір раціональності? Десятки тисяч убитих і покалічених росіян? Зруйновані сім’ї? Ненависть сусідів? Ніякий адекватний політик для своєї країни такого не захоче і ще й зробить все, щоб цього не сталося.

Отже, по всіх фронтах “великий” прорахувався. Вимагав, щоб НАТО не розширювалося – отримав ще пару тисяч кілометрів кордонів з Альянсом. Хотів отримувати сверхприбутки від продажу природних ресурсів – втратив більшість стабільних платоспроможних покупців. Хотів бути незалежним і суверенним від усіх – потрапив під прямий вплив Китаю. Про “Київ за три дні” і згадувати нічого.

Так може, Путін взагалі не великий геостратег? Може, але по телевізору росіянам говорять зовсім інше, а там неправду не скажуть, чи не так?

“Міфи про великого і жахливого Путіна: частина перша” “Хто, як не він?” – https://eaukraine.eu/ru/2024/03/11/%d0%bc%d0%b8%d1%84%d1%8b-%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bc-%d0%b8-%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%bc-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8c-%d0%bf/

“Міфи про великого і жахливого Путіна: частина друга” “Путін – сильна рука і міцний лідер” – https://eaukraine.eu/ru/2024/03/13/%d0%bc%d0%b8%d1%84%d1%8b-%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bc-%d0%b8-%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%bc-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8c-%d0%b2/

One thought on “Міфи про великого і жахливого Путіна: частина третя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *