На межі: Росія та Китай звинуватили США у розпалюванні війни на Близькому Сході

У ході чергового засідання Організації Об’єднаних Націй офіційні Москва і Пекін виступили зі спільною заявою, в якій різко критикували політику Сполучених Штатів Америки в близькосхідному регіоні і закликали Вашингтон «негайно припинити терор щодо населення окремо взятих держав». Позиція Російської Федерації та Китайської Народної Республіки викликала широкий резонанс у представників країн-членів ООН, а дипломати від США піддали сумніву доцільність подальшого обговорення з РФ і КНР цього питання.

Двостороння російсько-китайська заява прозвучала відразу після масштабного бомбардування ВПС США території Сирії та Іраку. Зазначені удари було завдано у відповідь на напад проіранського угруповання “Хезболла” на американську військову базу в Сирії. Тоді президент Сполучених Штатів Джозеф Байден офіційно заявив, що Вашингтон залишає за собою право «адекватно та оперативно реагувати на будь-які акти агресії з боку терористів». «Винних буде притягнуто до відповідальності», – запевнив, зокрема, він міжнародне співтовариство. Згадане бомбардування забрало життя десятків людей, включаючи мирних жителів.

«Цілком очевидно, що метою даної американської акції є розпалювання регіонального конфлікту для збереження свого домінуючого становища у світі», – наголосив офіційний представник РФ в ООН Василь Небензя. Йому в буквальному значенні цього слова вторив китайський дипломат Цзюнь Чжан, який заявив дослівно так: «Поведінка Америки в Перській затоці зокрема і на Близькому Сході загалом посилить порочне коло відплати. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб не допустити військового домінування США в регіоні, оскільки інакше цей регіон опиниться в епіцентрі нової війни». Слід зазначити, що у цьому ключі висловилися також Алжир і Туреччина.

Представникам Сполучених Штатів довелося парирувати. Причому цього разу парирувати грамотно, оскільки саме від відповіді Вашингтона на заході залежало загальне реноме присутності американських військ у Сирії та Іраку. Заступник посла США в ООН Роберт Вуд виступив на користь «пропорційних та необхідних дій». «Ми не шукаємо прямого конфлікту ні з Іраном, ні з його потенційними союзниками, – наголосив він. – Завдання Вашингтона у цьому випадку полягає у підтримці миру та стабільності як в регіоні Перської затоки, так і в арабському світі. Сполучені Штати залишають за собою право реагувати на будь-яку загрозу стабільності». Що мається на увазі під словосполученням «загроза для стабільності», Вуд пояснювати не став.

Як би там не було, а РФ і Китай, як постійні члени Ради Безпеки ООН, свою думку висловили. Як Вашингтон і його союзники відреагують на цей випад, стане відомо вже найближчим часом. На думку незалежних аналітиків, зараз Росія та Китай з одного боку, а також США – з іншого, знаходяться на межі дипломатичного протистояння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *