Непорозуміння або жага грошей: чи можна Швейцарію вважати нейтральною у війні України і Росії

У Швейцарії розгорається справа, яка може стати найбільшим скандалом весни: місцевий бізнесмен і колишній банкір Бруно Коллер обурений через те, що його компанії не дають спокійно заробляти надприбутки. Нюанс один: стверджується, що його бізнес допомагає Путіну продовжувати агресивну політику, яка загрожує не лише Україні, а і всій Європі. 

Ця справа почала розгортатися 24 лютого минулого року, коли швейцарець отримав повідомлення від партнера про те, що компанія Коллера Swisstec тепер під американськими санкціями. Саме підприємство займається випуском лазерних машин, і тепер воно припиняє роботу, адже рахунки Swisstec заблоковані, а отже зарплату працівникам сплатити не вдастся, як і робити інші перекази. 

Відносність нейтралітету

Сказати, що це сталося зненацька, не можна: з першого дня повномасштабної війни Росії проти України США полюють на посібників путінського режиму, а в “нейтральній” Швейцарії їх чимало. Сам Коллер став лише одним із 16 швейцарців, які потрапили в санкційні списки силами американського Управління з контролю за іноземними активами. І для бізнесмена це справжня проблема, адже тепер жоден банк, який веде бізнес в США, не надасть компанії рахунки і доступ до своїх активів. По суті, це майже всі великі, надійні і авторитетні банки світу. 

Бруно Коллер

Але при цьому зʼявляється питання: чому в ці списки потрапив Бруно Коллер, який, хоч і є бізнесменом, але не таким могутнім, як ті, хто дійсно здатні вплинути на підтримку Кремля. 

Історія з багатьма відомими

Щоб розплутати клубок, всередині якого знайдеться відповідь, треба почати з чоловіка на імʼя Волтер Моретті. Його слід починається ще в 2016 році, коли чоловік перед Різдвом був на нагороджені в Москві від імені свого банку – Julius Baer, який в Росії назвали кращим іноземним банком, що працює на території РФ. Волтер отримав нагороду невипадково, адже саме його досягненнями Цюріхський приватний банк розгорнув широку діяльність в Росії. 

От з цієї церемонії і можна знайти медіаматеріали з зображенням Волтера Моретті в Інтернеті, бо все інше було ретельно почищено і видалено з мережі. Сьогодні Моретті має інший неофіційний титул – один із помічників Путіна і той, хто підтримував Кремль так, щоб російська військова машина могла діяти ефективно. Через це чоловіка минулого року і внесли до санкційних списків. 

Дивно, але Волтер Моретті свого часу погодився дати пояснення з коментарями цієї ситуації одному зі швейцарських видань. Спілкування тоді відбувалося через відеодзвінок, і дати відповідь на питання, в якій країні він знаходиться, банкір відмовився. Відомо, що останнім місцем його перебування була Мальта. 

Відмінний звʼязківець

Історія Моретті з Росією розпочалась в 90-ті роки, коли на пострадянському просторі розквітала злочинність. В той момент вони з бізнеспартнером першими заснували в Санкт-Петербурзі IT-компанію з іноземним капіталом. Плани були грандіозні, і втілити їх в життя допомогли б правильні контакти і знайомства. Через короткий час в цій компанії вже працювало понад 1000 програмістів, а ще через час Моретті продасть певну частину в бізнесі компанії Microsoft, а сам тим часом одружиться на російській жінці. 

Далі швейцарець опановує ринок російської нерухомості. Одним з його надбань стає вишуканий готель біля найбільшого музею Північної столиці Ермітаж. Безпекова технологія по моніторингу, яку розробила компанія Волтера Моретті, активно застосовується в торгових центрах і державних установах. В кінці 2000-х бізнесмен почав імпорт західних технологій для росіян з Європи, до чого залучив Німеччину, Францію, Італію і Швейцарію. Він стверджує, що все відбувалось цілком законно. 

Число наближених до нього персон серед бізнес-партнерів розширювалося. Один з таких людей – 58-річний Ганспетер Б. став головою правління компанії, яка була тісно пов’язана з однією з компаній Моретті в Дубаї. Зараз, доречі, він залишився без сталого доходу, адже теж потрапив під американські санкції. Він працює перекладачем. Попри нинішні проблеми він з теплотою і повагою відгукується про Волтера Моретті, хоч і зазначає, що в питаннях комерційних угод той керувався попри все інтересами бізнесу, а не питаннями моралі та іншими рефлексіями. 

Акули бізнесу

Зовсім по-іншому відгукуються про Волтера ті бізнесмени, які перестали бути партнерами Моретті ще до санкцій. Вони називають його не вдалим мережевиком, а безпринципною владною людиною, яка ладна використовувати будь-які хитрощі, щоб обійти конкурентів, і не відступається навіть перед самими сумнівними методами. Саме це і дало йому змогу швидко прогресувати серед злочинного бізнесу в Росії 90-х.

А в 2010 році почалась зовсім цікава історія: Моретті познайомили з виробником зброї і з торговцем зброї Цугом, які відкривають перед швейцарцем переваги вельми прибуткового бізнесу. Завданням двох нових знайомих було забезпечити спецрозділи в Мексиці та Росії всім необхідним від автоматів до бронежилетів та приладів нічного бачення. Сам Цуг брав на себе закупівлю, в той час як Моретті мусив використати свої звʼязки в Росії. 

І на перших етапах все йшло чудово: наприклад, домовились про модернізацію гелікоптерів для оточення Президента РФ західною технікою спостереження. В угоді фігурували також пістолети SIG Sauer і боєприпаси для охоронців президента Путіна. Партнери дружно отримали дозволи від країн-поставщиків. Але потім між ними стався розбрат. У них різні версії того, що було причиною: один говорить про шантаж з боку партнера, інший – про хабарі. 

Початок кінця

Цю справу розкрили у 2018 році. Цуг зізнався про багатомільйонні угоди, і це стало широко відомим. В Швейцарії це набуло розмаху державної справи з масовими обшуками. Пʼять років пішло на розслідування роботи російського бізнес тріо, і ось в 2023-му виявляється, що федеральна прокуратура доходить до того, що доказів вистачає лише для того, щоб засудити колишнього виробника зброї до штрафу за нелояльний бізнес.  

Волтер Моретті вийшов того разу сухим з води, втративши, однак, співпрацю з банком Bank Julius Baer. Але кримінальні провадження щодо нього навіть не відкривають. 

І ось тут приходить черга Бруно Коллера, про якого і йшлося на самому початку. За рік до описаних подій відбувся перший контакт між Swisstec і Волтером Моретті. Керівник Swisstec Бруно Коллер тоді шукає людину, яка допоможе йому вийти на російський ринок, адже його компанії терміново необхідні нові клієнти. Функція Моретті – відкрити двері для компанії в Росію і взяти на себе маркетинг лазерних машин в цій країні, а також обробляти запити.

Моретті і Бруно Коллер кілька разів зустрічалися в Цюріху, найчастіше – в аеропорту, коли Моретті проїжджаав там транзитом. Основна тема розмов – швидке охоплення російського ринку. Але план не спрацьовує, бо станом на 2020 рік прогресу майже немає. Так, існували певні напрацювання, переговори з російським університетом про наукову співпрацю. Але Колер запевняє, що справатак і не розпочалась. 

Після початку повномасштабної війни з Україною бізнес забуксував, але особисті звʼязки між Росією і Заходом стали на вагу золота. Колер отримав пропозицію від ділового партнера Моретті про допомогу зі своїми контактами в Китаї. Планувалося, що проект розпочнуть на початку 2023 року. Але 24 лютого і Коллер, і Морреті роблять неприємне відкриття: вони обидва потрапили в санкційний список. Все змінилося в одну секунду.

Крапку не поставлено

Війна триває, а західні технології потрапляють в Росію, як і раніше. Через це все більше бізнесменів на кшталт Моретті стають західними мішенями. Хоч експорт в Росію заборонено, є всі ознаки того, що в армію РФ все це надалі потрапляє. І це підтримує не лише чорну економіку Росії, а й підтримує нею війни проти України. Про те свідчать електронні компоненти західних компаній в уламках безпілотників і ракет, якими бомбардують українські міста.

Виявлено, що швейцарський бізнес допомагає росіянам ухилятися від податків, навіть більше – експерти США вважають Швейцарію центром нелегального бізнесу росіян. Вже кілька компаній, які допомагають обходити санкції, потрапили в поле зору Держсекретаріату з економічних питань, також Федеральна прокуратура веде розслідування. І саме Моретті є ключовою фігурою, яка поєднує між собою компанії і фігури, залучені до транспортування товарів для військових потреб через підставні компанії. Підозрюють, що завдяки йому до рук російських спецслужб потрапили комплекти озброєння і броня для російських лабораторій ядерної зброї. 

Незаконні поставки здійснювалися через ланцюг підставних компаній, ключову роль серед яких грали дві індійські корпорації. Саме вони купували західні  технології, а потім перепродавали їх Росії. 

Зараз, коли історія набула розголосу, цей поток якщо не перерізано, то хоча б тимчасово призупинено. Волтер Моретті стверджує, що він став жертвою інтриг свого партнера Цуга. Коллер теж вважає, що не зробив нічого поганого, тож не мусить потрапляти під санкції. При цьому міжнародні банки не хочуть співпрацювати з ним. Готівку він переводить через єдиний регіональний банк.

Але приклад Моретті та Коллера може стати початком розплутування великого клубка, який допоможе привести до багатьох таких “невинних”, які роблять можливою агресивну політику Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *