“Не наша гра”: Мексика відмовилась арештувати Путіна

Мексика давно залишається проросійсько орієнтованою країною з багатьох зовнішньополітичних факторів. Проте, раніше вона утримувалася від відвертих кроків у цьому напрямку. Аж дотепер. Але ситуація змінилась: президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що країна не планує арештовувати російського лідера Володимира Путіна.

Російського лідера запрошено прибути до Мексики на інавгурацію нового президента Клаудії Шейнбаум, заплановану на 1 жовтня. І хоча він ще не підтвердив свій візит, Україна звернулась до влади країни із закликом заарештувати президента РФ, як того і вимагає міжнародне право, але отримала відмову. Ці слова Обрадора – президента, чий термін якраз добігає кінця – стали відповіддю на заклики не лише України, але й Європейського Союзу.

Україна та ЄС нагадують, що Мексика є учасницею Міжнародного кримінального суду (МКС), який видав ордер на арешт Путіна ще минулого року. Однак, під час урядової прес-конференції, Обрадор практично відкинув ці вимоги, заявивши, що Мексика не буде виконувати зобов’язання МКС у цьому випадку. Президент зазначив: “Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить”.

Від кого залежить “це” і чому Мексика збирається знехтувати міжнародним правом, хоч це і матиме для неї колосальні наслідки у вигляді розколу відносин з Європою (і погіршення відносин з США також), мексиканський президент не пояснив.