Особливий саміт НАТО: деталі, очікування, ризики

В саміті НАТО, який розпочався сьогодні у Вашингтоні, буде багато незвичного. До цього закликає і особливий формат, і нестандартна безпекова ситуація. Що ж саме викликає подив, сподівання і тривоги?

Ювілей 

Цей саміт стане ювілейним: Альянс було започатковано 4 квітня 1949 року. Підписантами було 12 європейських і північноамериканських країн. Цього року блоку виповнюється 75 років, і за цей термін саме зараз структура демонструє якщо не повне фіаско, то ситуацію, дуже близьку до нього. Саме тому очікується, що на зустрічі буде анонсовано цілу низку важливих і досить радикальних рішень, направлених на стабілізацію у світі. А оскільки пульсуючою точкою загроз залишається російсько-український конфлікт, то саме в цьому напрямку варто чекати на революційні заходи.

Секрет Полішинеля

Візит Президента України Володимира Зеленського офіційно не анонсували. Проте, 9 липня він прибув до США. Навіщо потрібні були спроби не оголошувати цей візит, достеменно не зрозуміло, адже напередодні Зеленський зустрічався з польським премʼєром Дональдом Туском, а Польша залишається транзитним пунктом для будь-яких поїздок українських політиків у треті країни. 

Присутність Президента України на саміті є цілком логічною з огляду на контекст обговорень, тому його відсутність була б незрозумілою. Тому навіщо було створювати інтригу м- питання із зірочкою. Деталі поїздки залишаються неоголошеними, але відомо, що зустріч з чинним Президентом США запланована. 

Статус України на саміті

Серед учасників заходу з 9 до 11 липня будут присутні:

  • 32 країни, які вже є членами НАТО;
  • 35 країн, що вважаються партнерами Альянсу.

Статус України – країна-партнер НАТО. 

Головні питання

Відомо, що основна програма буде включати розгляд головних питань:

  • захист блоку за умов російської агресії;
  • колективна оборона;
  • військова присутність на східному фланзі Альянсу (географічні моменти, кількість і технічне оснащення);
  • ядерне стримування.

Українське питання так чи інакше полягає в кожному з цих пунктів. 

Чого очікувати

Напередодні важливого саміту НАТО, президент України Володимир Зеленський зробив важливу заяву. Він анонсував, що під час зустрічі у Вашингтоні буде оголошено про посилення української системи протиповітряної оборони. Очікується, що Україна отримає додаткові зенітно-ракетні комплекси Patriot або аналогічні системи. Це значне підкріплення, яке допоможе захистити країну від російської агресії.

Під час останнього дня саміту НАТО, президент США Джо Байден проведе заходи за участю майже 20 союзників і партнерів, які вже підписали угоди про безпеку з Україною. Серед учасників буде й Володимир Зеленський. Це важливий крок у зміцненні міжнародної підтримки України.

Багато політиків та експертів вважають, що реальна дата вступу України до НАТО – не раніше 2028 року. Водночас так званий “німецький сценарій”, за яким Україну приймуть до Альянсу без окупованих територій, офіційно не розглядається. Проте кулуарні розмови на цю тему все ж ведуться, про що неодноразово згадував сам Зеленський.

Кінець, який відомий завчасно

Однак, не варто сподіватися на те, що саме під час саміту відбудуться якісь революційні зміни і буде прийнято неочікувані рішення. Це не відбувається за один день. Насправді, всі варіанти опрацьовано і узгоджено завчасно, просто на саміті їх оголосять для спільноти. Підтвердженням цього є той факт, що навіть проєкт фінального комюніке вже готовий. Проте, офіційні особи не мають права його розголошувати, тому поки що утримуються від конкретики. Єдине, що шлях України до вступу в Альянс характеризують словом “незворотний”.