Перший крок до російських репарацій зроблено: Україна ратифікували Римський статут

21 серпня український парламент ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). Це означає повноцінне приєднання України до цього міжнародного правового органу, що відкриває нові можливості для притягнення до відповідальності тих, хто скоїв воєнні злочини на території України.

Відповідальність для Росії

Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади Олена Шуляк підкреслила, що однією з головних причин ратифікації є можливість притягнення росіян до відповідальності за злочини, скоєні в Україні. МКС також допоможе визначити масштаби та розмір репарацій для постраждалих, що забезпечить українцям справедливу компенсацію.

Крок до ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що ратифікація Римського статуту є важливим кроком на шляху України до членства в Європейському Союзі. Це рішення свідчить про непохитну відданість України міжнародному правосуддю та принципам вільного світу. Тобто, його ратифіковано саме для того, щоб продовжити шлях приведення відповідності української правової системи до вимог ЄС.

Історичний момент

Генеральний прокурор України Андрій Костін назвав ратифікацію Римського статуту історичним моментом. За його словами, Україна вже понад 10 років визнає юрисдикцію МКС, і тепер країна отримає свій голос у прийнятті рішень, що стосуються діяльності цього суду. Тобто, всіх вимог і принципів дотримувалися і раніше, але не могли впливати на їх ухвалення та зміни. Тепер така можливість буде. Україна демонструє відданість міжнародному праву, протистоячи російському нехтуванню законом і мораллю.