Путін в Північній Кореї: що вирішуватимуть?

У вівторок почався візит Президента Росії Путіна до одного з ключових партнерів в проведенні війни проти України – в Північну Корею. На порядку денному – гостра потреба РФ в озброєнні, але взамін цього Кім Чен Ин підготував довгий список власних побажань.

Офіційна версія

Отже, на офіційному рівні візит Путіна – це відповідь на попередній візит Кім Чен Ина в Росію, який відбувся весною 2023 року. За протоколом так і мусить бути між країнами – партнерками. Тоді два лідери відвідали російський космоцентр “Восточний”.

Але варто зазначити одну важливу особливість, яка схована від очей тих людей, хто поза політикою: Путін прийняв запрошення у відповідь вже через півроку, а це – промовистий сигнал зростаючого значення двосторонніх відносин. Причина відома всім: війна в Україні, яка, здається, лише набирає обертів. 

Корейський лідер пообіцяв свою безапеляційну підтримку колишній комуністичній братській державі одразу після повномасштабного нападу. Коли РОсія офіційно визнала Донецьк і Луганськ в якості держав, Північна Корея була однією з перших, хто підтримав це рішення. Насправді, злиття ідей і інтересів увійшло в активну фазу ще після анексії Криму. 

І хоч офіційно і Кремль, і Пхеньян заперечують зброєву підтримку російської армії, але існує безліч доказів того, що це не відповідає правді. 

Чи є північнокорейська зброя в Україні

Сумнівів в цьому давно немає. Наприклад, в січні російська армія застосувала для атаки по Харкову боєприпаси, які походять з Північної Кореї. Це засвідчили експерти британської організації Conflict Armament Research. На уламках, які досліджували після атаки, присутня навіть дата виробництва, яка свідчить: передача зброї відбулась після 24 лютого 2022 року. 

Обсяги поставок

Якщо про наявність північнокорейської зброї в Україні сумнівів немає, то з кількістю постачань все інакше: точних даних з цього приводу немає. Розвідки різних країн світу мають фрагментарні дані:

  • Управління воєнної розвідки США повідомляє про отримання Росією кількох десятків балістичних ракет. Дані за травень 2024 року показують, що російська армія активно застосовує саме той тип балістичних ракет дальнього радіусу дії, який виготовляють на північнокорейських заводах. Він стабільно присутній в зонах бойових дій і не тільки.
  • Відомо про поставку щонайменше трьох мільйонів одиниць артилерійських боєприпасів. Вони зараз становлять базу роботи російських артилерійських підрозділів по всім лініям фронту.
  • Є інформація про спроби отримати протитанкову зброю і системи реактивного залпового вогню.

Тісне партнерство в галузі озброєння обумовлено тим, що в Північній Кореї оборонно-промисловий комплекс здебільшого спирається на радянські системи озброєнь, по суті, він зʼявився і розвинувся на цій основі. Саме тому озброєння, які виробляють тут, максимально пасують до наявного арсеналу Росії, який теж мало еволюціонував з часів СРСР.

Методи транспортування

Для масових поставок Пхеньяну застосовують майже всі можливі шляхи:

  • потяги;
  • контейнеровози;
  • літаки.

З даних, які отримують на основі супутникових знімків, відомо, що з північнокорейського порту Раджин чотири вантажні судна регулярно відправляються у військовий порт на сході Сибіру на річці Дунай.