Південна Корея може переглянути свою політику щодо України

Південна Корея не матиме жодних перешкод для постачання летального озброєння Україні, якщо Росія передасть високоточну зброю її давньому ворогу – Північній Кореї. Про це заявив радник з питань нацбезпеки офісу президента Південної Кореї Чан Хо Чжин, повідомляє Укрінформ із посиланням на Yonhap.

Залежність від дій Росії

Чан Хо Чжин наголосив, що на даний момент все залежить від кроків Москви. Він підкреслив, що рішення Сеула про надання зброї Україні буде обумовлене розвитком військової співпраці між Росією та Пхеньяном. За словами радника, Росія має прагнути до поліпшення відносин із Південною Кореєю.

“Якщо вони хочуть відновити і покращити корейсько-російські відносини, російська сторона повинна добре подумати щодо співпраці з КНДР”, – заявив Чан.

Можливі зміни в політиці Сеула

Як зазначив Укрінформ, Південна Корея може переглянути свою позицію щодо постачання зброї Україні у відповідь на підписання Росією і КНДР договору про взаємну військову допомогу. Сеул визначатиме типи озброєння та обсяги його поставок в залежності від дій Росії.

Справа в тому, що Південна Корея і раніше надавала Києву військову допомогу, але це була виключно нелетальна зброя. А в арсеналі цієї країни є багато того, що становить серйозну загрозу для російської армії.

Стратегічна невизначеність

Офіційні особи Південної Кореї зберігають стратегічну невизначеність щодо типів зброї, що розглядається як дипломатичний крок для тиску на Москву. За словами одного з чиновників, існують різні варіанти надання зброї, і позиція Сеула залежить від майбутніх дій Росії.

Про яку саме зброю йдеться

Південна Корея має в своєму арсеналі кілька зенітних систем, серед яких:

  • MIM-104 Patriot (модернізовані версії PAC-2 і PAC-3)
  • K-SAAM (корейська система ППО для захисту кораблів)
  • KM-SAM (система середньої дальності на базі російської 9К37 “Бук”)
  • K30 Biho (зенітний самохідний комплекс ближньої дії)
  • THAAD (американська система для перехоплення балістичних ракет)

До цього Південна Корея надавала Україні лише нелетальне обладнання, керуючись політикою, яка забороняє постачати летальну зброю країнам, що перебувають у стані війни. Але можливо, що найближчим часом ситуація кардинально зміниться.