Підтримка України та зміцнення обороноздатності НАТО: чого очікувати від вашингтонського саміту Північноатлантичного альянсу

Днями під час масштабної прес-конференції після зустрічі з прем’єр-міністром Словенії Робертом Голобом Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав кілька пріоритетів запланованого на липень цього року у Вашингтоні саміту Північноатлантичного альянсу. За словами Генсека західного військового блоку, на засіданнях йтиметься про виділення додаткових коштів на допомогу офіційному Києву, а також реалізацію програми створення нових військових баз у Східній Європі.

Слова Столтенберга викликали неоднозначну реакцію у західній спільноті. Чому? Здавалося б, нічого нового високопоставлений чиновник не сказав. Ідея чергового траншу допомоги Україні та зміцнення кордонів Альянсу є кредо Вашингтона та Брюсселя. Але ось у чому річ: як показує недавня практика, тільки їх. Наприклад, у доцільності надання Києву необхідних коштів уже засумнівалися Німеччина, Угорщина та Словаччина, а Італія, Туреччина та Греція висловилися за підтримку баз на власній території.

І все-таки Столтенберг певною мірою недвозначно дав зрозуміти: із згаданих питань керівництво НАТО вже дійшло певного рішення, а отже, відстоюватиме його на найвищому рівні. Навіть якщо на це знадобляться дипломатичні зусилля та час. “Я чудово розумію, що зараз важко знайти більше грошей на оборону, ніж ті кошти, що вже виділяються, – зазначив, зокрема, він. – Звичайно, є й інші нагальні проблеми, включаючи освіту та охорону здоров’я, але враховуючи напруження, що зростає, ми просто зобов’язані зайнятися питаннями підтримки України та перейматися своїм захистом”.

Де саме НАТО шукатиме вказані кошти, Генсек Альянсу не повідомив. Проте однозначної відповіді на це питання сьогодні і не існує. Передбачається, що під час саміту буде запропоновано збільшити відрахування на оборону, зокрема, і на розвиток НАТО в цілому. Проти таких заходів можуть виступити Болгарія та Угорщина, однак у даному конкретному випадку вони будуть зобов’язані підкоритися більшості.

“Немає жодних сумнівів у тому, що питання про допомогу Україні вирішиться позитивно, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – З іншого боку, поки що невідомо, про яку саме суму піде мова. Адже, крім іншого, НАТО має намір надати фінансову підтримку Ізраїлю в його протистоянні з екстремізмом на Близькому Сході”. Про інші можливі рішення саміту у Вашингтоні експерт поширюватися не став.

Як би там не було, а порядок денний заходу, по суті, вже визначено. Чи будуть ухвалені відповідні рішення і чи будуть вони втілені в життя, стане відомо вже в найближчому майбутньому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *