Росія – спонсор допомоги Україні: механізм передачі Києву заарештованих активів РФ скоро запрацює

Стало відомо, що під час наступної зустрічі лідерів G7 буде обговорено механізм використання заморожених активів на користь України. Про це розповіли у Білому домі. 

Президент США Джо Байден планує взяти участь у саміті лідерів G7, який відбудеться в Апулії, Італія, 13-14 червня. Під час зустрічі обговорюватимуться важливі глобальні питання, серед яких ключовим буде непохитна підтримка України з боку країн “Великої сімки”. Як зазначено в заяві Білого дому від 4 червня, лідери планують активізувати зусилля щодо використання заморожених російських активів для допомоги Україні, а також посилити санкції проти Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля.

Крім цього, обговорюватимуться питання зміцнення глобальної економічної безпеки, підтримки країн, що розвиваються, підвищення продовольчої безпеки та фінансування охорони здоров’я.

КОНТЕКСТ

  • Західні країни заморозили близько $300 млрд активів Центробанку РФ. Зокрема, приблизно $190 млрд знаходяться в Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Точної інформації про кількість заморожених російських активів у кожній країні немає, але, за словами президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, у США заморожено $6 млрд.
  • Країни G7 вже більше року дискутують, чи можливо конфіскувати російські активи без підриву довіри до міжнародної фінансової системи. Деякі члени ЄС виступають проти такого кроку, побоюючись судових позовів з боку Росії. В ЄС пропонують передати Україні лише прибутки від цих активів. Наприклад, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оцінив ці прибутки у €5-8 млрд на цей рік. У Великобританії запропонували “позичити” Україні всі заморожені російські активи з умовою повернення, якщо Росія виплатить репарації.
  • Президент України Володимир Зеленський закликав західні країни передати Україні всі заморожені активи Росії, наголосивши, що це історична можливість змусити агресора заплатити за свій терор.
  • Очікується, що до червневого саміту лідерів G7 буде розроблено план використання заморожених російських активів. Найімовірніше, мова йтиме про використання доходів від активів, а не про їх повну конфіскацію.

Цей саміт може стати важливою віхою у міжнародних зусиллях щодо підтримки України та посилення санкційного тиску на Росію, що особливо важливо в контексті триваючої війни та глобальної нестабільності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *