Скандал про гроші за “мовчання”: як адвокати Трампа відпрацьовують свої зарплати

У п’ятницю, 26 квітня, команда захисту колишнього президента США Дональда Трампа намагалася підірвати довіру до першого свідка обвинувачення у справі про виплату грошей порнозірці Стормі Деніелс “за мовчання”, намагаючись дискредитувати свідчення, які детально описують схему з приховування негативних історій під час президентської кампанії республіканця у 2016 році. Перші слухання зайняли тиждень.

Справа ґрунтується на звинуваченнях у тому, що колишній президент сфальсифікував записи своєї компанії, щоб приховати справжню мету платежів Деніелс у розмірі 130 тисяч доларів під час президентської кампанії 2016 року з метою змусити її не розповідати про зв’язки з Трампом роками раніше.

Головне завдання – зганьбити

Колишній видавець таблоїда National Enquirer Девід Пекер давав свідчення у справі, тоді як адвокати Трампа намагалися знайти неточності в його заявах.

Свідчення Пекера надали присяжним погляд зсередини на практику таблоїда з приховування негативних історій, коли купуються права на певні історії, але не для того, щоб про них дізналася спільнота, а щоб вони ніколи не побачили світ. Пекер вважається ключовим свідком, який підтверджує теорію прокурорів про те, що Трамп намагався незаконно вплинути на президентські вибори 2016 року, замовчуючи негативні історії про своє особисте життя.

Трамп, який заперечує будь-які правопорушення, в свою чергу розкритикував звинувачення, покинувши будівлю суду в п’ятницю після того, як більшу частину тижня провів у ній у ролі обвинуваченого.

Під час перехресного допиту адвокати республіканця, схоже, закладали основу для аргументу, що будь-які угоди колишнього президента з Пекером були спрямовані на захист Трампа, його репутації та сім’ї, а не передвиборчої кампанії. Адвокати також наголошували, що National Enquirer публікував негативні матеріали про суперницю Трампа на виборах 2016 року Гілларі Клінтон задовго до зустрічі в серпні 2015 року, яка є центральною у цій справі.

Під час цієї зустрічі Пекер пообіцяв Трампу і тодішньому адвокату республіканця Майклу Коену, що він буде “очима й вухами” кампанії, а також повідомить Коену, якщо виявить якісь негативні історії про Трампа, щоб їх можна було “знищити”.

“Зловити і вбити”

Відповідаючи на запитання адвоката Трампа Еміля Бове, Пекер визнав, що на тій зустрічі не було жодної згадки про термін “зловити і вбити” — відома практика серед таблоїдів, яка передбачає викуп прав на “зловлену” негативну історію, а потім її “убивство”, тобто, банальне замовчування. За словами Пекера, на зустрічі також не обговорювалися будь-які фінансові аспекти, наприклад, те, що National Enquirer платить людям від імені Трампа за права на їхні історії.

Бове також нагадав Пекеру про заяви, зроблені ним федеральним прокурорам у 2018 році, які, за словами адвоката, не узгоджуються зі свідченнями колишнього видавця.

І це ще не всі суперечності в цій справі. Пекер розповів присяжним, що Трамп подякував йому під час візиту в Білий дім у 2017 році за допомогу в приховуванні двох історій. Але згідно із записами Бове, які він зачитав у суді, Пекер повідомив федеральним органам влади, що Трамп не висловлював йому жодної подяки під час зустрічі.

Вірна свита

Другим свідком, якого викликали до суду, була помічниця Трампа Рона Графф. Вона почала працювати на Трампа в 1987 році, пропрацювала на нього 34 роки і покинула Trump Organization у квітні 2021 року, її називають “охоронцем” і правою рукою колишнього президента.

Графф розповіла, що, ймовірно, саме вона додала контактну інформацію Деніелс і колишньої моделі Playboy Карен Макдугал до комп’ютерної системи Trump Organization. Пізніше Графф зазначила, що Трамп ніколи не використовував ці комп’ютери. 

Слухання у справі продовжаться вже сьогодні, 30 квітня, за участю третього свідка обвинувачення банкіра Гері Фарро. У п’ятницю, 26 квітня, Фарро дав свідчення про те, що допомагав Коену відкрити банківський рахунок для компанії з обмеженою відповідальністю, яку той використовував для здійснення платежу Деніелс. Фарро сказав, що Коен переконав його в тому, що компанія Essential Consultants LLC буде займатися консалтингом у сфері нерухомості, що виявилось неправдою. 

Що найважливіше для американців

Засідання у минулу п’ятницю завершило черговий тиждень у кримінальних справах, з якими зіштовхнувся колишній президент США, намагаючись повернутися до Білого дому.

Окрім справи про гроші за “мовчання”, Трампу пред’явлено ще 54 кримінальних звинувачення, також йому загрожують багатомільйонні штрафи у двох цивільних справах.

Попри всі звинувачення, Трамп зберігає потужну підтримку серед республіканців, наближаючись до реваншу з чинним президентом США Джо Байденом на виборах у листопаді. Здається, для американців останнім часом моральний вигляд можливого Президента стає неважливим. Але остаточно про це можна буде судити лише після завершення справи і винесення вироку, а також – після самих виборів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *