Суд над Гантером Байденом: гучна справа на тлі президентської кампанії

У штаті Делавер, США, розпочався суд над сином президента Джо Байдена, Гантером Байденом, якого звинувачують у незаконному придбанні зброї. Як повідомляє CBS News, перше засідання суду було присвячене відбору присяжних, і на підтримку Гантера приїхала перша леді Джилл Байден. Президент Байден не був присутнім, але виступив із заявою, в якій висловив підтримку своєму синові, уникаючи коментарів щодо самого судового процесу.

Обвинувачення, висунуті у вересні 2023 року, включають надання неправдивих свідчень під час купівлі зброї та незаконне володіння нею. Слідство стверджує, що Гантер Байден придбав пістолет за фальшивими документами, оскільки на момент купівлі він вживав заборонені препарати, що робило його володіння зброєю незаконним. Якщо його визнають винним, йому може загрожувати до 25 років ув’язнення.

Передісторія та суспільне сприйняття

Гантер Байден, середній син Джо Байдена, працював лобістом, юристом та інвестиційним банкіром. Він публічно розповідав про свою боротьбу з наркотичною залежністю. Перед президентськими виборами 2020 року Джо Байден зазначав, що його син пережив важкі часи, але продовжує боротися і не здається. Президент також додав, що Гантер – “найчесніша і найпорядніша людина, яку він знає”.

Протягом багатьох років Гантер Байден був об’єктом нападок з боку колишнього президента Дональда Трампа та інших республіканців, які звинувачували його у правопорушеннях, пов’язаних, зокрема, з Україною та Китаєм. Зокрема, Гантер працював у раді директорів української компанії Burisma, пов’язаної з колишнім міністром екології Миколою Злочевським.

Вплив на президентську кампанію 2024 року

Судовий процес проти Гантера Байдена відбувається у важливий час і може збігтися з кампанією його батька на переобрання. Американські ЗМІ, зокрема CNN, підкреслюють, що “драматичний судовий розгляд” може вплинути на вибори. Білий дім сподівався, що юридичні проблеми Гантера завершаться влітку, але угода про визнання провини розвалилася, що спричинило затримку. Палата представників, контрольована республіканцями, оголосила про початок розслідування щодо імпічменту Джо Байдена через бізнес-проєкти його сина.

У червні 2023 року стало відомо, що Гантер Байден визнав себе винним у двох правопорушеннях, пов’язаних із податками, та одному, пов’язаному з вогнепальною зброєю, в межах угоди з федеральною прокуратурою. CNN повідомила, що Міністерство юстиції США погодилося рекомендувати умовний термін за двома пунктами обвинувачення у несвоєчасній сплаті податків за 2017 та 2018 роки. Очікувалося, що кримінальне обвинувачення у незаконному зберіганні зброї буде “відхилено”. Проте угода розвалилася в липні після того, як суддя в Делавері виявив невідповідності угоди вимогам закону, зазначив “Голос Америки”.

Судовий процес продовжується, привертаючи увагу національних ЗМІ та впливаючи на політичну динаміку в передвиборчий період.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *