Таємниця, яка може згубити: США постали перед справжньою загрозою національній безпеці

Американські чиновники, як і політичний бомонд всього світу, не на жарт занепокоєні тим, що Росія планує використання ядерної зброї проти американських супутників на орбіті. Ситуація ускладнилась би тим, що відслідкувати, хто веде це ураження, важко. Наскільки насправді високі ризики для США становить така перспектива?

Наразі відомо, що цей тип ядерної зброї ще не використовується, РФ перебуває на стадії вводу в експлуатацію. Новинка полягає у тому, що боєголовки перебуватимуть в космосі, а не на суші або на носителях типу літаків чи кораблів. Зрозуміло, що потенційно атакувати такою зброєю можна практично будь-який обʼєкт на Землі, а часу, необхідного для визначення повітряної цілі силами ППО, може не вистачити.

Кремль надзвичайно зацікавлений у якнайшвидшому створенні такого типу зброї, що дійсно є інновацією, тому що вона могла б поставити під загрозу розгалужену супутникову мережу США, яка дає перевагу в отриманні розвідувальних даних завдяки високоточним супутниковим знімкам поверхні Землі. Ця загроза викликала справедливе занепокоєння американських посадовців, що змусило звернутися з заявою голову комітету розвідки Палати Представників Майка Тернера. Він закликав Білий дім розсекретити дані, що є в наявності, про “серйозну загрозу національній безпеці”. 

Але не всі поділяють рішучість Тернера. Так, кілька членів Палати представників за участю спікера Майка Джонсона, відповіли, що причин для занепокоєння насправді немає. Чиновник зробив кілька заяв:

  • Громадськість може не турбуватись щодо цього питання.
  • Над його вирішенням вже йде активна робота.
  • Інформація є засекреченою держтаємницею, і розголошувати її не слід, бо недаремно їй надали такий статус.
  • Все під контролем, вирішенням питання займаються надійні спеціалісти.

Повністю погодився зі сказаним і член Комітету американської розвідки Джим Хаймс, і з приводу того, що паніка в будь-якому випадку зайва, і в тому, що питання занадто делікатне, щоб дозволити йому потрапити в руки громадськості. 

А ось представник Майк Гарсія зазначив, що це таємниче питання виходить за межі суто політичних, тому треба негайно звернути увагу на дані розвідки і долучити до процесу Конгрес та виконавчу владу. З ним в свою чергу не погодився Представник демократів Кроу, який сказав, що це одна з кількох дуже нестабільних речей, які треба вирішувати негайно, і що це – не миттєва криза. До його думки долучився і лідер меншості представників Хакім Джеффріс, який заявив, що раніше чи пізніше інформація стане доступною, і краще, якщо це станеться своєчасно. 

Судячи з усього, загроза для національної безпеки цього разу дійсно більша, ніж зазвичай, бо такого занепокоєння і широкого розголосу потенційній проблемі не надавали вже давно. Очевидно, йдеться не просто про ядерну російську зброю, яка навіть ще не запущена, а про більш важливі деталі. Залишається сподіватися, що американці не стоять на порозі справжньої катастрофи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *