ТікТок як рушійна сила політики: в США назріває боротьба навколо заборони соцмережі

Те, що ТікТок давно перестав бути лише майданчиком для соціуму і навіть бізнес проектом, стає дедалі зрозуміліше. Те, що навколо його заборони в США знову розпалюється боротьба, чітко вказує на постійне зростання ролі соцмереж для геополітики. Вважається, що в ситуації, яка склалася, найбільший тиск чиниться на Китай. В чому ж там справа?

Вибори і інтернет

На минулому тижні комітет Палати Представників з питань енергетики і торгівлі одностайно прийняв закон, який вимагає від китайської компанії ByteDance або відмовитись від володіння мережею ТікТок, або стикнутися з забороною на американських територіях. Якщо фінансову допомогу Україні американська влада не може узгодити вже 4 місяці, то тут прийняття відбулося блискавично і без жодних питань. 

Закон носить назву “про захист американців від додатків, що контролюються іноземними противниками”. Сам законопроект створювався спеціально для ТікТоку. Справа почалась два роки тому, коли директор ФБР Рей у Конгресі повідомив, що додаток використовується китайською владою і несе загрозу національній безпеці США.

Багато бажаючих

Що ж такого в тому законі?

  1. По-перше, американському Президенту надається право визначати (тобто затверджувати) так звані ворожі цифрові майданчики.
  2. По-друге, така платформа за півроку має розірвати всі звʼязки з країнами, які вважаються противниками Америки. Якщо вони цього не зроблять, то проти них починають діяти санкції. 

Не одразу ці умови були настільки жорсткими. Спершу в Білому домі вимагали продати акції комусь зі “своїх”, наприклад:

  • Google;
  • Microsoft;
  • Facebook.

Кожен з цих цифрових американських гігантів виступає спонсором Демократичної партії, і кожен з них мріяв отримати ТікТок собі у власність. Чому? Є кілька дуже вагомих причин:

  • це бізнес із надприбутками – лише минулого року дохід становив 14 млрд доларів;
  • він має дуже прогресивні алгоритми просування;
  • аудиторія соцмережі становить 2 млрд користувачів.

Але найголовніше навіть не це, а те, що компанія – реальний конкурент для всіх американських монополістів у даній сфері.

Електорат вирішує все

В США дуже багато молоді є підписниками саме цієї мережі, ще багато хто не зареєстрований, але активно споживає контент, і саме ці дві групи складають частину електорату Байдена. За приблизними підрахунками близько 170 млн американців споживають контент ТікТок.

Мати механізм для впливу на таку кількість виборів перед виборами – не примха, а необхідність. Якщо мережу заборонять, це може відобразитись на рейтингах Байдена, вони сильно впадуть серед молоді. Тому введення закону – це такий собі виграш Трампа, який може пообіцяти в разі перемоги не блокувати ТікТок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *