Україна поставила рекорд з експорту зерна: як це можливо під час війни?

Лютий поточного року став рекордним для воєнного часу по відвантаженню на експерт українських зернових. Показник склав 5,2 млн тонн зерна, олійних культур та іншої подібної продукції. Постачання велося одним  з чорноморських портів одностороннім українським коридором. Завдяки чому стало можливим це явище, якому щиро дивуються за кордоном?

Статистика показує, що це – абсолютний місячний рекорд, починаючи з 2022 року. Але за три роки, що передували повномасштабному вторгненню, середньомісячний експорт становив 5,33 млн тонн, що все-таки перевищує навіть рекорд останніх двох років. 

Майже відновилися

За останніми даними, експорт зерна та олійних з України в 2023/2024 роках складе 63,77 млн тонн, а це всього на 2 млн менше, ніж в 2021/2022 та в 2022/2023 роках. Отже, сміливо можна сказати, що Україна практично повернулася до свого довоєнного рівня. 

Але виникає питання: як це можливо за умов війни? Адже існує дві великі проблеми:

  • території;
  • робітники.

По-перше, відомо, що землі, придатні для посіву, зменшилися аж на 27-37% для різних груп зернових. При цьому ще й Росія практично невпинно атакує портові будівлі, зерносховища, термінали, щоб унеможливити будь-який експорт української продукції. Відомо, що сільськогосподарська галузь України понесла збитків більш ніж на 80 млрд доларів. 

По-друге, мобілізація знизила наявність робочої сили, адже велика частина чоловічого населення воює. 

Час змін

Але відповідь на це непросте питання така: хоч Україна відносно провалила оборону на суходолі, в акваторії Чорного моря навіть попри відсутність військово-морського флоту дії армії надзвичайно вдалі. Тут втримати Росію однозначно вдалося. Про це свідчить той факт, що 30% російського Чорноморського флота вже знищена, і Москва не контролює чорноморську акваторію. Раніше в сучасній історії такого ще не було. 

Саме неймовірні успіхи України у військово-морській сфері дали змогу наростити обсяги морської торгівлі: за останні місяці потік вантажів з Одеси та інших ключових портів повернувся в довоєнну норму. 

Переоцінити стратегічне та економічне значення активності в Чорному морі для української сторони важко. Які ж військові досягнення допомогли опанувати ситуацію?

  1. Протикорабельні ракети і атаки морських БПлА і їх одночасне застосування змусила більшу частину чорноморського флоту перебазуватися в порти східної частини Чорного моря подалі від України. Доречі, ці порти Росія заздалегідь укріпила. 
  2. Морські безпілотники вперше застосували в жовтні 2022 року, що призвело до підриву двох російських військових кораблів, і в результаті це зіграло ключову роль в позбавленні Москви контроля над Чорним морем. 
  3. До початку повномасштабного вторгнення у Росії в Чорному морі налічувалося 80 військових кораблів. Зараз 27 з них зруйновані частково або повністю, 15 ремонтують. 
  4. Попри технічну простоту українських морських безпілотників, вони демонструють новий етап застосування, що базується на інноваційних стратегіях використання. 

На Заході традиційно вважається, що інновації – це щось, щось походить з лабораторій, а потім звідти йде у військовий вимір. Але українці повернули весь світ до більш традиційного розуміння інновацій. Прекрасним прикладом цьому може бути дрон Magura V5. Довжина безпілотника – 5,5 м, а дальність ходу – 800 км. При цьому він випромінює мало тепла, що ускладнює його виявлення тепловізійними камерами. Він рухається зі швидкістю 80 км за годину і переносить до 320 кг вибухівки .

Ще один зразок, який отримав високі оцінки, – безпілотник Sea Baby, який розроблено силами внутрішньої розвідки СБУ. Він використовується як дрон-камікадзе, що здатен донести вантаж вагою 1 тона на 1 тис км. 

Юридичні перемоги

Американські військові зазначають: головна риса українських збройних сил, яка забезпечує успіх, – гнучкість. Саме через це вони можуть рухатися швидше, обминая безкінечну бюрократію. 

Але треба розуміти, що стримування Росії в Чорному морі – лише одна з причин недавнього сплеску морської торгівлі. Інша – це новаторський підхід до страхування вантажів, який забезпечила впевненість судоплавному сектору. Світові страхувальники погодилися надати гідне страхове покриття тим суднам, які будуть транспортувати зернові та інші важливі товари з портів України. В листопаді 2023 року документ було підписано, а в березні поновлено і поширено на всі невійськові вантажі, в тому числі – на залізну руду, сталь та контейнерні перевезення. 

Відновлення морської торгівлі надважливе, адже воно дає шанс на більш-менш сталий приток фінансів в скарбницю України. Без цього фактора війну можна було б програти навіть за умови потужної військової підтримки від партнерів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *