Українців попередили: про тепло взимку варто забути

Влада України попереджає громадян про те, що в питанні опалення найближчої зими вони не мусять сподіватися на забезпечення від держави. Закликають мобілізувати всі власні сили, щоб не замерзнути з настанням холодного періоду. 

Повідомляють, що брак електроенергії стане трішки  меншим, ніж зараз, але навіть при самому позитивному сценарію на вирівнювання ситуації піде щонайменше 2 роки. Найбільш складним періодом стане липень. Цей місяць завжди найскладніший з точки зору навантаження на електромережі, бо в саме тоді проводять максимум запланованих ремонтів (кількість яких неймовірно зросла через обстріли росіян) і максимальні температури. 

Через російські атаки Україна втратила більше 9 гігават потужностей, що є критичною ситуацією, оскільки минулої зими максимальне споживання електроенергії досягло 18 гігават. Навіть в умовах меншого літнього споживання, залишкової електроенергії недостатньо для покриття поточних потреб.

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він зазначив, що через російські атаки енергетична система України сильно постраждала, і для повного відновлення знадобиться приблизно два роки. Всі зусилля будуть спрямовані на підготовку до зими: відновлення пошкоджених об’єктів, запуск всіх працюючих потужностей та, можливо, розконсервацію теплоелектроцентралей. Проте, щоб повністю уникнути обмежень, мінімальний термін відновлювальних робіт становить два роки.

Тимчасова ситуація з електроенергією також викликає занепокоєння. У липні очікуються труднощі через високі температури та численні ремонти, включаючи ремонти атомних енергоблоків. З середини серпня ситуація повинна покращитися, але наступна зима обіцяє бути складною. Водночас, Харченко вважає, що Росія більше не зможе значно погіршити поточну ситуацію в енергетиці України своїми майбутніми атаками.