У Великій Британії новий премʼєр: як він ставиться до України

5 липня Лейбористська партія святкувала перемогу: їх лідер Кір Стармер офіційно став прем’єр-міністром Великої Британії. Ця подія відбулася після відставки Ріші Сунака та аудієнції у короля Карла III. Отже, хто ж такий Кір Стармер і як він ставиться до України?

Хто такий Кір Стармер?

Кір Стармер – відомий британський політик та юрист. Він народився 2 вересня 1962 року в Саутварку. Вивчав право спочатку в Лідському університеті, де отримав ступінь бакалавра мистецтв, а потім продовжив навчання в Оксфорді, здобувши ступінь бакалавра цивільного права в Сент-Едмунд Холлі. У 2002 році його вперше призначили королівським адвокатом. З 2016 до 2020 року він обіймав посаду тіньового міністра виходу Великої Британії з Євросоюзу, а в липні 2017 року приніс присягу в Таємній раді Великої Британії.

Політичний шлях

Після катастрофічної поразки лейбористів на парламентських виборах, політичні аналітики передбачили, що саме Кір Стармер стане новим лідером партії. І вони не помилилися. Завдяки його зусиллям і керівництву Лейбористська партія виграла парламентські вибори 2024 року вперше за останні 14 років.

Ставлення до України

Новий британський лідер завжди підтримував український народ у його боротьбі проти російських загарбників. У лютому 2023 року Кір Стармер здійснив неанонсований візит до України, де відвідав Бучу – одне з головних місць воєнних злочинів Росії. Він був вражений побаченим і заявив про необхідність правосуддя в Гаазі та відшкодування збитків для відновлення України.

Тоді ж відбулася перша офіційна зустріч Стармера з українським президентом Володимиром Зеленським. Вони обговорювали поточну ситуацію на полі бою, посилення санкцій проти Росії та конфіскацію російських активів для відновлення України. Стармер запевнив Зеленського, що Україна завжди може розраховувати на “непохитну підтримку” Лейбористської партії.

Кір Стармер – це нова енергія британської політики, і його відданість Україні вселяє надію на подальшу підтримку та співпрацю між нашими країнами.